Sök på bloggen

fredag 27 juni 2008

Vecka 0824 - Suan La Tang (Pekingsoppa)

Detta är en ganska omständig soppa att göra om allt ska bli rätt, men det är förföriskt god om man gillar kryddstark och aromatisk soppa.




18 ägg
2 kg vitt kött, tex. kyckling
1 kg Haricuvert
1 kg morot
50 g blötlagda skogsöron (torkade svampar)
1 burk blötlagda finstrimlade bambuskott
2 krus färsk koriander
1 dl chiliolja
200 g potatismjöl
2 dl sojasås
2 dl risvinäger
25 korn Vitpeppar/Cheshuanpeppar
1 dl sesamolja
4 st purjolök, strimlad
8 liter buljong
15 g Glutamat (MSG), Kan givetvis uteslutas (Thai fisksås är ett bra alternativ)
Socker efter smak
Matolja

Strimla bambuskott.
Koka kycklingen i saltat vatten (skumma väl) med några lökar och lite morot
Blötlägg torkade ingredienser i kokande vatten.
Krossa pepparkornen.
Hetta upp lite matolja i grytan.
Tillsätt pepparkornen, låt dem fräsa en stund och tag sedan upp dem.
Tillsätt purjo, buljong, pepparkornen, svampen (strimlad), bönorna, ev. MSG och soja.
Rör om och ringla försiktigt i de uppvispade äggen.
Tillsätt chiliolja, sesamolja och koriander.
Smaka av med vinäger, socker, salt & vitpeppar. Soppan skall smaka starkt och syrligt.
Red ev. soppan med maizena

Inga kommentarer: