Sök på bloggen

lördag 20 april 2013

Smygrökt Anka

I dag lekte jag med ett ankbröst, hmm hur lät det? Skum typ den där Åke!

Så här var det:

I morse rimmade jag ett ankbröst som jag kallrökte i 1 timme på eftermiddagen.

Som tillbehör gjorde jag:

  •  en puré på smörkokt purjo/lök smaksatt med mangovinäger
  •  kulor av morot och potatis (stekte dem i ankfettet som kom från bröstet
  •  en reduktion av rödvin och ankfond som jag monterade på traditionellt sätt med lite smör
  •  fräste även på några minisparrisar


Ankbröstet stektes i het panna tillsammans med grönsakerna och sparrisen.
Smetade in duktigt med honung på ankan innan det fick gå klart i ugnen (10 min / 170c)

Purén och såsen var bara att värma upp lite.

Hur smakade då det hela?
Ankan var fantastiskt mör och hade en antydan av röksmak, kombinationen med rödvinsreduktionen fungerade perfekt.
Lökpurén och rotfrukterna gifte sig på ett härligt sätt, mycket gott.
Sparrisen var ett minus, den hade varit fryst och var mest trådig utan någon tydlig egensmak.

Så såg det ut på tallriken:



torsdag 18 april 2013

SkreiTorsk med äggsås

Återigen hittade jag fantastiska fiskar i fiskdisken.
Det blev en kanonfin bit SkreiTorsk som fick följa med hem.

Jag ugnsgratinerade en potatiskaka (potatis/smör/lök/salt/peppar varvat) och en tomat samtidigt som jag kokade några ägg och lite "Ebba" ärtor.

Fisken stekte jag snabbt i het panna med olja/smör och lite rosmarin, sedan deglacerade jag pannan med lite vin, grädde och hummerfond.
Såsen avslutades med grovhackat ägg och fräsch dill.

Det blev underbart gott...



måndag 15 april 2013

Veckans mathändelser i Ursviken

Hej!

Veckan och helgen som varit har inte innehållit så mycket matlagande som det kanske brukar.
I helgen har man ju suttit på helspänn och hejat på vårt älskade Skellefteå AIK, och det verkar ju gå vägen: 2 raka vinster i finalen mot våra grannar i norr Luleå HC.

I torsdags blev det då en liten middagsplåtning, jag hade handlat en fantastisk torskfilé dagen innan och var orolig att den inte skulle hålla sig fräch ända till fredagen så den blev vardagsmiddag:

SousVide torskfilé med löjromsås och mos

Efter det blev det några vanliga dagar med rester och annat skräp, men i söndags tog matnerderiet över lite grand igen. Jag kom ihåg att jag i något svagt ögonblick tinat upp lite mussla och glaskrabba i fredags kväll, panik, måste göra något med detta. Sådan råvaror kan ju inte gå till spillo så...

Crabs 'nd Clam: Glaskrabba med kammussla, purjolök/fänkålspuré, morotspuré, friterad  purjolök, friterad fänkål och en syrad fänkålssallad. Mums!

Efter lite kylskåpsrensning så blev detta vår frunch i Söndags

Efter skaldjursfrukosten så blev det att göra lunch till mina Tietokollegor (Korv och stuvade makaroner + Stroganoff med ris). Och jag tog fram en filé av sjötunga till Marianne.

Sen började MATCHEN: borta mot Luleå, finalmatch #2, spännande.

I pausvilan efter första perioden så var jag hungrig och slängde snabbt ihop en gammal favorit: Korv & stuvade mackisar med mycket ketchup (ja ja jag vet, men jag älskar K&M, så är det bara)

Marianne fick en vinbrässerad sjötunga med dillad hummersås och morötter, hon blev kanonnöjd och jag hann precis till starten av period 2

Matchen vanns av SAIK, så nu har vi 2-0 i matcher, yippie.

-Åke