Sök på bloggen

torsdag 30 juli 2009

Kräftbakelse med smak av vitlök. 4 portionerCirka 200 gram kräftstjärtar i lag
2 msk finskuren gräslök. (+ 8 hela strån för dekor )
1 dl ( max ) vatten
4 msk torr vermouth.
2 + 2 gelatin blad
1 dl lätt crème fraiche
3 msk vitlöksost
1,5 msk hummerfond från flaska.
Peppar o salt.
Frisésallad.
En citron.
Vitlökssmör
Skivad formfranska


  • Häll bort lagen från kräftstjärtarna och ta undan de 16 vackraste . Fördela dem i botten på 4 portionsformar ( = 4 / form förstås ) som du först sköljt i kallt vatten. Strö på lite av gräslöken.
    Koka upp vatten med vermouth. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner 2 uppblötta gelatinblad. Låt blandningen svalna och häll den sedan på kräftstjärtarna. Ställ svalt att stelna i cirka en timme.
  • Hacka resterande kräftstjärtar och blanda med crème fraiche, vitlöksost, gräslök och hummerfond. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  • Blötlägg 2 gelatinblad i vatten ca 5 minuter, krama ur dom och smält dom i en dryg msk vatten på spisen. Häll detta i kräftsmeten under försiktig omrörning. Fördela i portionsformarna med kräftstjärtarna som nu skall vara omslutna i stelt vingelé. Platta till. Täck varje form med aluminiumfolie och ställ in i kyl att stelna. Räkna med ett par timmar.
  • Vid serveringen stjälper du upp bakelsen på assietten upp och ner. Lossa först runt kanten med en tunn liten kniv .
  • Strö klippt frisésallad runt om. Garnera med en klyfta citron vid sidan om. Stick ned två gräslöksstrån i bakelsen.
  • Lägg en trekant rostat bröd bredvid på assietten. ( Brödet kan ha fått lite (!) vitlökssmör mitt på före rostningen i ugnen).