Cirka 200 gram kräftstjärtar i lag
2 msk finskuren gräslök. (+ 8 hela strån för dekor )
1 dl ( max ) vatten
4 msk torr vermouth.
2 + 2 gelatin blad
1 dl lätt crème fraiche
3 msk vitlöksost
1,5 msk hummerfond från flaska.
Peppar o salt.
Frisésallad.
En citron.
Vitlökssmör
Skivad formfranska
Häll bort lagen från kräftstjärtarna och ta undan de 16 vackraste . Fördela dem i botten på 4 portionsformar ( = 4 / form förstås ) som du först sköljt i kallt vatten. Strö på lite av gräslöken.
Koka upp vatten med vermouth. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner 2 uppblötta gelatinblad. Låt blandningen svalna och häll den sedan på kräftstjärtarna. Ställ svalt att stelna i cirka en timme.Hacka resterande kräftstjärtar och blanda med crème fraiche, vitlöksost, gräslök och hummerfond. Rör om och smaka av med salt och peppar.Blötlägg 2 gelatinblad i vatten ca 5 minuter, krama ur dom och smält dom i en dryg msk vatten på spisen. Häll detta i kräftsmeten under försiktig omrörning. Fördela i portionsformarna med kräftstjärtarna som nu skall vara omslutna i stelt vingelé. Platta till. Täck varje form med aluminiumfolie och ställ in i kyl att stelna. Räkna med ett par timmar.Vid serveringen stjälper du upp bakelsen på assietten upp och ner. Lossa först runt kanten med en tunn liten kniv .Strö klippt frisésallad runt om. Garnera med en klyfta citron vid sidan om. Stick ned två gräslöksstrån i bakelsen.Lägg en trekant rostat bröd bredvid på assietten. ( Brödet kan ha fått lite (!) vitlökssmör mitt på före rostningen i ugnen).