Tyckte att om man ätit ordentligt av pastan så kanske man vill avrunda med dessert.
ev. kan man ju ha en liten ljummen Turkiskpeppar/Gaillano layershoot med en gräddklick redo för att skölja ner det hela :) vad vet jag.
Mitt förslag på efterrätt är denna:
Lakrits och citron tiramisu med salmiakströssel |
Recept:
- 3 ägg
- 1 paket mascarpone (250g)
- 1 citron
- 3 msk socker
- några droppar gul hushållsfärg
- 2 tsk pulvriserad lakritsrot
- 2 tsk anisfrö
- 3 msk socker
- 1 dl vatten
- 1 msk salmiakströssel
- 1 paket OERO kex
Dela upp vita och gula i två skålar.
Mixa lakritsrot och anisfrö i en kaffekvarn eller liknande
Blanda kryddor, socker och vatten i en liten kastrull och sjud i 10 minuter
Sila sedan genom finmaskig sil
Vispa äggvitan hårt
Vispa äggula och socker till vitt skum, rör i mascarpone och vänd sedan ner äggvitan
Riv skalet av citronen och rör försiktigt ner skal + saft från ca halva citronen (smaka dig fram)
Färga ev. med lite hushållsfärg
Låt vila i minst ½ timme
(Känns smeten för lös kan lite hårt vispad grädde vändas ner i smeten)
Dela Oero kexen och ta bort det vita
Doppa kexen i lakritsvätskan och lägg ett lager kex i ett glas
Toppa med kräm
Varva doppade kex och kräm tills du är nöjd
Strö över lite salmiakströssel
Done!