Sök på bloggen

lördag 16 april 2011

Bakdag idag

I dag blev det en bakdag.

Jag började redan igår då jag tog fram min surdeg ut ur kylen och matade den ordentligt med vetemjöl och vatten, den fick sedan vila i köksfönstret tills i dag.

Recept på min surdegsbaguette:

5 dl vetesurdeg
1 liter fingervarmt vatten
5 gram torrjäst
1 tsk socker
1 kilo ManitobaCream (eller Vetemjöl special). Mängd varierar, känn dig fram
3+1 dl Durumvetemjöl
1½ msk salt
2 msk olja

Kör ner vatten, socker och jäst i en matberedare och låt blanda sig en stund
Fortsätt med att montera surdegen och DurumVetet
Montera sedan ner nog med vetemjöl för att få en kladdig/klistrig lös deg
Låt vila tills du ser bubblor i smeten
Tillsätt mer vetemjöl lite i taget
Knåda på hög fart tills gluten utvecklar sig
När degen börjar släppa kanterna något är det tillräckligt med mjöl
Tillsätt salt och olja
Knåda lite till (totalt minst 20 minuter)
Häll mer degen i en rymlig oljad bunke eller kastrull och jäs på varm plats till minst dubbel storlek (täck bunken med gladpack så torkar inte degen ut)
Häll försiktigt ut degen på mjölat (durumvete) bord, rör minimalt i degen.
Dela upp degen i lämpliga bitar med en degskrapa (utan att ta i den för mycket)
Jäs bröden i 1 ½ timme (beroende på temperatur, till dubbel storlek)
Kör upp ugnen i MAX värme och varmluft om du har, allt som går
Låt ugnen bli riktigt varm, sedan kör du in bröden tillsammans med en liten kopp vatten som du kastar in i botten av ugnen
När bröden är 90 grader i kärnan är de klara


torsdag 14 april 2011

Förvirringen, nerverna & dikeskörningen EP:14-15

Ja, då var man här igen efter en arbetshelg i köket på restaurang Aquavit!
Dags för ännu en tävlingsvecka...handbroms...vänta nu...men..."räkna, räkna på fingrar...men...det är ju för tusan semi...oj oj oj...en tidigare aldrig skådad oro börjar torna upp sig inombords, jag har enfaldigt trott att vi som ofta förr bara skulle skriva några recept under ledigheten, inte att vi skulle tävla med dem. Oj oj hur ska nu detta gå??? voine voine.

Givetvis har jag funderat en hel del på hur min kokbok skulle kunna se ut

Min kokbok ska handla om minnen, matminnen. Jag vill försöka väcka läsarens slumrande smaklökar från förr (och nu). En 50talist's kulinariska resa helt enkelt.

Det jag ska göra är: Min mors köttsoppa med klimp + renytterfilé med viltdoftande rödvinssås & potatisgratäng

Leif verkar gilla mitt val

Han lär mig att filéa som aldrig förr, gammal är ALLTID äldst


Så, dags att leverera maten. Känner mig skitnervös denna gång: jag som brukar vara så lugn



Lite fina kommentarer, men mestadels kritik på soppan. Visst kunde jag väl ändå ha bemödat mig att göra den helt klar

Nu händer det...

...Som inte fick hända, men idag var jag sämst, pladask ner i diket. Så är det med det, inget att göra åt.

Ska då se till att avsluta värdigt!

Manligt men bittert handslag med matens gigant Leif Mannerström.

Senare fick jag veta att även Adam kört i diket: på en tårta, faan den skulle jag ha fått gjort, då skulle ni fått se. Men det är en annan historia som kanske kommer här, vem vet vad jag knåpar ihop hemma i köket ;)

Kram på er alla som orkat läst ända hit, från den 50 jävla åriga gubben Åke:)
Bildkällor: TV4play & Pernilla Elmqvist