4-6 portioner
- 500g lövbiff
- 2 burkar bambuskott
- 1 gul lök, strimlad
- 1 msk FÄRSK ingefära
- 2 klyftor vitlök
- 1 krm krossad chili (eller cayennepeppar)
- 1 dl ljus soya
- 1 msk socker
- 1 msk mörk soya
- 1 msk sherry
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 tsk tomatpuré
- 1/2 liter vatten (knappt, börja med hälften)
- 1 msk olja
- 1 tsk rostad sesamfröolja
- Salt och peppar efter behov
Strimla biffen och lägg i skål
Skala och riv ingefära och vitlök, lägg i samma skål
Häll på ljus soya, chili, sherry (kan uteslutas eller ersättas av Shaushin Risvin) och socker
Rör och vila i 30 min
Stek köttet i oljan (het panna)
Tillsätt övriga ingredienser (+ marinaden från köttet) och smaka upp tills du är nöjd med salt, socker och peppar
Rör ut lite maizena i KALLT vatten och red upp till önskad konsistens
Häll till sist ner lite sesamolja, men var försiktig! Den varierar kraftigt i styrka och smak beroende på märke och ålder.
Variation:
t.ex strimlad skogschampinjon, shiitake eller liknande fast svamp är jättegott i grytan.
man kan även krydda med Shezuanpeppar som ger en pikant smak
lite färsk chili (urkärnad) är också kalasgott
har du egen hönsfond så använder du givetvis den i stället för buljongen
Servera med basmati, jasmine eller annat gott ris (Tips! några droppar av sesamoljan kan gärna slinka ner i riset också)