Sök på bloggen

lördag 11 februari 2012

Plan A, Osso Buko: Done!

Så var projekt två för denna helg klar! Plan-A

Marianne var inte så köttsugen igår, så då blev det "Plan-B", men idag var det dags för "långkoket": Osso Buko!!

Osso Buko med svamprisotto och salsa verde

Osso Buko
4 skivor kalvlägg med ben
skal från ½ citron + saften från citronen
1 morot
1 gul lök
2 stavar selleri
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
½ dl grovhackad persilja
2 msk vetemjöl
olja till stekning

Salta och peppra köttet och vänd i mjöl
Bryn köttet och ställ åt sidan
Deglacera med vinet
Lägg i kött, grovhackade grönsaker, citronskal/saft, tomatpuré
Späd med lite vatten
Sjud i 3 timmar under lock, rör runt nån gång då och då
Smaka av med salt och peppar

Salsa Verde
2 dl hackad persilja
resten av citronskalet
2 klyftor vitlök
½-1 dl olivolja
salt/peppar

Kör alla ingredienser släta i mixer
Smaka av med salt och peppar







En juste risotto fixar ni själva, visst :)


Shiitake



Plan B genomförd: Räksoppa



Så har då äntligen helgen tagit fart!

I går kväll fick thermomixern jobba en stund, det blev en Räksoppa med conjak,saffran och grädde i ryggen

Marianne blev kanonnöjd, man måste hålla sig väl med quinsen :)

3 dl räkskal
1 morot
1 gul lök
lite färsk fänkål
2 tsk tomatpuré
1 msk rapsolja
Fräses (thermo 120grader/4min)
1 msk konjak
1 dl vitt vin
1 krm cayenne
1 paket saffran
1 tsk timjan
½ liter grädde
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
Salt/peppar efter smak
ev. en klick smör för att "runda av" smaken lite
Sjuda, sjuda sjuda (thermo 90grader/10min)
Sila av
2 msk hackad dill tillsättes
Toppa med räkor och lite persilja

fredag 10 februari 2012

Snart helg, QT med skafferiet igen ;)

Snart är det helg (igen), faan vad fort veckorna går.

I helgen blir det att jobba med "skafferi-utmaningen", jag har en märklig förmåga att samla på mig godsaker under veckan, så kylar och frysar är fyllda till bristningsgränsen. Jag måste börja lära mig att handla lite mer "normalt"!
Detta är inte min kyl, mera som ett exempel. Mina kylar ser värre ut :(


Denna helg vet jag att det ligger kalvben, en hel rökt fårfiol, chorizo, falu, keso, haloumi, fänkål, grädde i kylen. Sen den kritiska massan med allt det andra. Vi får se vad det blir.

Plan A! Osso Buco!
Plan B! Räkbisque! (har massor med goa skal i frysen)
Plan C! Heta räkor i vitlök/smör/chorizo med nygräddad chiabata till lördagskvällen kanske?
.
.
-Åke