Sök på bloggen

tisdag 19 juli 2011

Soppamannens roadtrip: 320 mil med husvagn...

Allting började för 3 månader sedan då Andreas Wennborg ville att jag skulle komma ner till Skåne för att gäst/event-kocka på restaurangen han arbetar på.

Sagt och gjort: resan bokades in, samtidigt smiddes det planer i soffan hemma ;) "Ullared" ligger väl på vägen till skåne?? Visst ville du använda husvagnen lite? Visst vill du ha sällskap?
+ att sonen ville ha skrymmande saker ner till Uppsala när jag "ändå skulle förbi" o.s.v.
så...
...resan blev till slut en lååång bilresa genom hela Sverige: 2.5 vecka med husvagn, 360 mil i bilen + 6 timmar färja.

Etapp 1: Sala via Uppsala
Här blev det att fira midsommar med mina goda vänner Peter, Maggan och deras kompisar

Det blev en fantastisk midsommar med underbara människor och djur

Etapp 2: Kinnared
Nu kom vi till Tove & Lasse, de uppfödare som en gång för 10 år sedan avlat fram vår goa Michell.
Vi kom mitt i natten, men de hade stannat uppe för vår skull och fixat en fin uppställningsplats för vagnen, Lasse hade gjort varma mackor och vinet flödade. Underbara människor. Och fantastiska hundar, alla fjorton fast mest eVita (En Chiuaua med 100% kärlek)

Etapp 2.2: Ullared
Ullared visade sig vara precis så tokigt som man kunde tänka sig: Att ha detta hysteriska handlandets mekka mitt i ingenstans, helt osanolikt men fantastiskt kul på något märkligt sätt.
Och så fick jag träffa min idol Morgan, Han var faktiskt riktigt trevlig och berättade att han gärna ville vara med i något matlagningsprogram om han fick möjlighet, det ska jag inte glömma om tillfälle bjuds.

Etapp 3: Höganäs
Hittade så småningom Lerbergets camping och gjorde i ordning vagnen på anvisade plats så gott som två campingamatörer kunde, noggrant iaktagna av långliggarna runt omkring oss.

Middagen bjöd Andreas på i form av SalmaLax-paket kombinerat med det han råkade hitta i min hsvagnskyl, mums mumsHär har vi arbetsplatsen för de 3 närmaste dagarna: Restaurang / Café Skogsbrynet

Men vi kan ju inte glömma det oförglömliga mötet med de fantastiska VIKEN-TOMATERNA


Sveriges, eller kanske till och med världens godaste och mest välskötta tomater. 
Alla som kommer i kontakt med dessa Viken-tomater är fast, de kan stå upp mot vilken tomat som helst, dessutom är de helt organiskt odlade med värme, kärlek, humlor och parasitätande steklar! Enda bekämpningsmedlet de har är såpvatten!

Dags att kavla upp ärmarna, vässa Shoun-kniven och börja jobba:

Skönt att inte vara helt ensam i köket!

Även om jag misstänker att Andreas har något skumt på gång med välkomsträtten:

Förrätt1: Kallrökt Älgcarpaccio med västerbottenskräm

Förrätt2: Kunglig laxtartar med misomajonäs


Varmrätt: Lågtempad hjortfilé med rostat vitlöksmos, lakritsdoftande morot och portvinsreduktion

Gomrensaren: Äppelsorbét på bädd av torkat äppleflarn

Efterrätt: Lime/Mynta-marinerad jordgubbe med vaniljglass och polkaströsselEtapp 4: Gotland
Nu har det blivit hög tid att styra kosan mot Oskarshamn för att passa färjan till Visby.
Jag och Andreas har fått det hedersamma uppdraget att med Jonas Borsén som ledare, tillsammans med Christer Söderberg och Per Ernlund göra årets event under Almedalsveckan: Almega's BBQ/Mingel fest.

Dags att åka båt till Gotland

Nu är det glada gänget samlat!

Mäster Borsén i full action:

Preppjobb:

Mer material kommer här...

Och vem dyker då upp mitt under förberedelserna om inte...Björn Spak i egen hög personOch på tisdagskvällen gick vi på "krog"

Tyvärr så missade deras kök att de hade ett bord med fem kräsna mästerkockar, så när varmrätterna dök upp efter EN TIMME och när fisken inte var utlovad torskrygg utan benfyllda ändbitar, då var det nära att säkringar brast. Men puré'n var god. Och att de serverade lamm från fryst NewZeeland-råvara på GOTLAND??? Hallå!!!
Men det var en skön kväll ändå med goda vänner och fantastiskt öl (WisbyKloster färsköl på tapp)


Onsdag 6 Juli 2011: Dags för finalen
Buffé linjerna börjag bli klara
 
 Grabbarna kör skiten ur grillarna, nu gäller det att hinna med
Jonas kastar ett vakande öga på våra drygt 400 gäster

På 40 minuter hinner gästerna äta upp 150kg BBQ'ad Oxbringa/Fläskbog/Hemlagad korv, 38kg rökt lax och 5 kg vegetariska grillspett. Plus alla sallader, röror och tillbehör. Whow, vilken urladdning på 3 dagars matlagning.

Etapp 5: Hemresa via Sala
Så var då vår fantastiska resa nästan slut, vi tillbringade dagen på södra sidan av Visby, mest för att vänta på att båten skulle ta oss till Nynäshamn på kvällenMen så småningom blev det ändå dags att lämna Öujn, snyft!!

Som tur var så hade vi ytterligare ett dygn i Sala att se fram emot, nu skulle jag bjuda på 9 timmars BBQ med högrev, mums (hoppas jag)Bild & videokällor: Andreas Wennborg & Åke Lithén