Det ska bli intressant att se vilken smak och konsistens detta får, jag älskar verkligen rullsyltan, definitivt min favorit på julbordet. Rullsylta med rödkål, hemrörd senap, äppelmos och "dopp i grytan", kan inte bli så mycket bättre!
Helt suverän rullsylta |
1 rulle
Ingredienser:
- 1 hel bit salt sidfläsk (ca 800g-1kg)
- 1 liten gul lök
- 1 msk kryddpeppar
- 2 tsk pepparkorn
- 1 tsk bruna senapsfrön
- 2 st lagerblad
- 2 gelantinblad
- 1 tsk flingsalt
- 1 mediumstor vakuumpåse
- Steksnöre
Utförande:
- Skär bort svålen från fläsket, men lämna kvar ett fäste på ena kortsidan så att den sitter fast, vik skinnet åt sidan
- Putsa försiktigt bort överflödigt fett
- Stöt kryddorna i mortel och lägg gelantinbladen i kallt vatten
- Finhacka löken och strö över köttet
- Strö över 2/3 av kryddorna
- Krama vattnet ur gelantinbladen och lägg dessa på köttet
- Rulla ihop köttet mot skinnskarven och täck sedan rullen med skinnet
- Bind rullen hårt och lägg tillsammans med resterande kryddor och salt i vakuumpåsen
- Vakuumförpacka och lägg i vattenbad (72grader C)
- Låt ligga i minst 6 timmar (max 12 timmar)
- Snabbkyl i isvatten
Tips! Har du inget vattenbad/vakuum så kan man koka i saltat vatten med resterande kryddor, använd ugnstermometer, låt sjuda till 74 graders innertemperatur!