I dag blev det dags att leka med en kyckling (ICA's egna majskyckling, hittade inte Bjäre)
Köttet åkte in i vakuumpåsar med en sked ankfett (inte till apelsinvarianten) och vaccades
SousVide supremen drog jag igång på 67 grader och stoppade ner alla påsarna
|
Kokade apelsinzest med socker och vatten en stund som garnityr |
|
I går kväll så började jag med att stycka upp kycklingen i sina beståndsdelar. Lår och vingklubbor franskputsade jag och saltade/pepprade |
|
Ett bröst fick några skivor bacon och lite sambal olek runt sig |
|
Det andra bröstet gjorde jag en apelsinskal/ingefära/lök mix till |
Skrov fick sällskap av en morot, lite purjo, 2 lagerblad och ½ liter vatten
|
Moset: Mandelpotatis, lite purjolök, fond, smör, en skvätt grädde |
|
Här ligger köttet och kyls ner efter 20 timmar i SVS'en |
|
Rev lite potatis som garnityr |
|
Här är mina garnityr: potatis, persilja och purjolök Allt fritterat |
|
Såsen gjorde jag av fond, alla köttsafter från påsarna och en skvätt apelsinlikör, avslutade med en ordentlig klick kallt smör (beurre montage), skummade såsen med stavmixer vid servering. |
Avslutade det hela med att grilla klubborna i ugnen (229 grader) och när de nästan var klara så fick de sällskap av filéerna och skinnbiten som fick rosta till gyllene.
Skar upp 2 cm skivor av filé och varvade filé med klubbor på en bädd av mandelmos, sås och garnityr gjorde anrättningen komplett. Även några duttar lagrad balsamvinäger fick plats.
|
Blev väl ganska ok, visst! |