Snart är det dags för Matfesten i Skellefteå (25-28/8) och här kommer en liten förhandsvisning på en av alla rätter jag kommer att laga i Krafttältet
Västerbottnisk Ost & Lax-soppa + rostad chiabata med delikatesssmör
Medel
25 minuter
4 - 6 portioner
Skala, hacka och bryn lök utan att det får färg, pressa ner 1 klyfta vitlök
Tillsätt buljong och koka upp, sjud i 10 minuter, mixa sedan slät
Riv osten, rör bregott mjukt och tillsätt ost efter smak (ca 1 dl), ställ kallt
Rör ner färskost och resten av vb-osten i soppan, tillsätt grädde, mjölk och fond, vispa soppan slät
Krydda upp soppan med finhackad timjan, salt och peppar
Skiva och stek brödet i samma panna som ovan
Tärna laxfilé i 1 cm kuber
Hetta upp soppan och lägg lax i botten på serveringstallriken, häll över varm soppa
Garnera soppan med hackad persilja, ringla över lite olja, servera med bröd och smöret
4 - 6 portioner
- 200g BananSharlottenlök (eller rödlök)
- 2 klyftor vitlök
- ½ liter Hönsbuljong
- 1 msk hummerfond
- 200g VB-ost
- 1 paket Färskost Franska örter
- 200g Laxfilé från Bottniafisk
- Persilja
- Timjan
- Smör
- ½ liter Mjölk (3%)
- 2 dl Vispgrädde
- 1 liten västerbottenost
- Olivolja
- 100g Bregott (eller motsvarande)
- 1 Chiabatabröd
- FlingSalt
- Svartpeppar
Skala, hacka och bryn lök utan att det får färg, pressa ner 1 klyfta vitlök
Tillsätt buljong och koka upp, sjud i 10 minuter, mixa sedan slät
Riv osten, rör bregott mjukt och tillsätt ost efter smak (ca 1 dl), ställ kallt
Rör ner färskost och resten av vb-osten i soppan, tillsätt grädde, mjölk och fond, vispa soppan slät
Krydda upp soppan med finhackad timjan, salt och peppar
Skiva och stek brödet i samma panna som ovan
Tärna laxfilé i 1 cm kuber
Hetta upp soppan och lägg lax i botten på serveringstallriken, häll över varm soppa
Garnera soppan med hackad persilja, ringla över lite olja, servera med bröd och smöret