Har haft en liten idé som grott i bakhuvudet under veckan: Päronsås.
Så i morse rimmade jag en kyckling som jag i kväll späckade med vitlökssmör och körde i ugn (120c).
Såsen blev ingefära, päron, smör, rödlök, vitlök, socker och vitt vin som fick gå i thermon i 70c i 20min, silade av och reducerade med hönsfond, xanté och lite vinbärsgelé. Monterade en klick smör + lite pärontärningar.
Kycklingen fick en liten stund i 200c för att få färg.
Tillbehör: Smörslungade rödbetor
Mums, allt fungerade helt underbart, cool!
Det är så kul att ha en idé i huvudet som sedan visar sig fungera perfekt på tallrik
Recept på min päronsås:
- 2 st fasta päron med mycket smak
- ½ solovitlök eller 2 klyftor vanlig vitlök
- 1 msk lök (röd eller charlotten)
- 2.5 cm skalad ingefära
- 1 msk smör + 25 g smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 tsk soya
- 3 msk socker
- 1 msk Xante päronlikör
- salt / peppar / citronsaft
- Skala och tärna päron (lägg i kallt vatten med en droppe citronsaft)
- Grovhacka lök, ingefära & vitlök
- Fräs hälften av päronen tillsammans med lökhacket och socker i 1 msk smör
- Häll på vin och vatten och sjud på ca 70c värme i 20 minuter
- Sila såsen, tillsätt konjakslikör och reducera till hälften
- Smaka upp med salt och peppar
- Montera med soya, smör och pärontärningar