Sök på bloggen

lördag 24 augusti 2013

Lasagna

I dag blir det att använda några egenodlade bifftomater.



Jag kör dem "Hestonstyle" i tryckkokaren tillsammans med gul lök, oregano, timjan, vitt vin, vitlök, salt/peppar och en liten stjärnanis.
Den kommer att bli grunden i Lasagnan, sen blir det en ostbechamel och lite pulled pork (vad annat dessa Matfesttider?)

Hoppas det blir gott, Lasagna är en av Marianne's favoriter, så hon lär vara kritisk!!!

Bilder nedan

Montering

Ganska fullt, får se hur detta går ;)

Japp, det blev trångt i byttan. Tur jag hade en extra form under!

Gott var det då, hoppas Marianne gillar den också :)

fredag 23 augusti 2013

Snart börjar det...

Nu är det mina sista timmar på Tieto innan Matfestveckan tar sin början.

Även om själva Matfesten inte drar igång förän på torsdag (29 aug) så är det mycket som jag måste tänka på innan jag kan känna mig trygg i rollen som temp-Krögare.

Redan i morgon blir det att sätta på sig kockkepsen och börja fundera på vad som ska med upp på Nordanå och vad som jag ev. missat att komma ihåg
*(hur jag nu ska kunna komma ihåg vad jag glömt????)*

Sen blir det att ordna släp, packa detsamma och till sist på onsdagen börja resan upp till min tillfälliga hemvist på Nordanåområdet. Det blir säkert många vändor innan allt blir klart.

Hoppas nu att det rullar på som det ska.

Och att mina brudar får upp en bra kvalitet och ett bra tempo så att allt våra (förhoppningsvis) gäster blir nöjda och glada.

Och jag håller alla tummar, fingrar och tår att högtrycket fortsätter att parkera över oss även nästa vecka :)

VI SES PÅ MATFESTEN I ÅKE's KÖK-tältet,
V Ä L K O M N A!!!

-Åke

p.s. Och JA! vi kommer att ta kort!!





tisdag 20 augusti 2013

Lat idag, vem orkar handla...

Jobbigt avslut på jobbet idag, mycket tankar inför Matfesten som snart drar igång.
Känner mig speedad och lat, så idag orkade jag inte handla mat.

Det blev att riva fram vad frysen hade att erbjuda.
En bit Bottnialax var det första som kikade fram mellan drivorna av frysfrost, ja ja jag vet frysarna MÅSTE avfrostas, men vem orkar!

Så snabbtining i vattenbad, lite whacka whacka magic med diverse andra ingredienser som låg och skräpade så blev det en Miso-marinad som laxen fick bada i: 170c ugn i 10 minuter och sedan lite blåslampa för att få en skön yta på laxen. Under tiden snabbdoppade jag lite ärtor, brände skiten ur skalet på en paprika och kokade lite ris.

Min Misomarinad:
  • 2 msk misopasta
  • 2 msk mirin
  • en skvätt tuppketchup (Scharicha)
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 msk kikkoman soya
  • 2 msk rörsocker
Koka ihop till glacé och låt svalna lite innan användning

Miso-halstrad laxfilé med smörslungade ärtor, paprika och ris
Ja, så här blev det. tog väl 20 min + 10 min för att tina laxen

Ja sen vad det ju det där med frukost, vem orkar att åka till Konsum för lite bröd? Inte jag, är ju lat idag.

Satte en deg med rågsikt, vårvete och sirap. Sen slängde mig ner i Idolsoffan, phu.. jobbigt att vara lat.

Nu jäklar finns det limpa, gäller bara att nån käkar upp den nu!
Nu är det nog dags att sluta vara lat i köket, det är ju strax dags att sova, ska bara se "the Rock" en stund till: Sean och Nic är ju så jäkla bra, börjar känna mig lite lugnare nu...

...och i morgon finns det bröd till frukost, mums ;)




söndag 18 augusti 2013

Kräftsoppa från grunden


Skaldjurssoppa


4 portioner

Detta är ett fantastiskt sätt att använda det man oftast kastar bort efter att man ätit skaldjur kvällen innan. Har ni inte tid just då: Frys bara in skalen, de håller någon månad utan problem.
Provar ni detta kommer ni aldrig att kasta skal igen.

  • 1 liter skal från Räka, Kräfta, Hummer, Krabba eller liknande
  • 1 dl skalade räkor, kräftstjärtar, laxbitar eller liknande
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 dl finhackad morot
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
  • ½ dl Selleri (blek eller rot)
  • ½ dl Färsk Fänkål (gott, men kan uteslutas)
  • 5 vitpepparkorn
  • lite bladpersilja (även stammen) Dill är också gott
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk currypulver (kan uteslutas)
  • ~ 500 ml vatten (Så det täcker skalen)
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk olja
  • ½ dl spad från kräftorna
  • 1 tsk sambal olek eller cayennepeppar (kan utelämnas)
  • Salt, peppar och lite citronsaft (ca 1 msk)

Lägg skalen i en handduk eller plastpåse och banka sönder dem med en kastrull.
Lägg skalen på ett ugnsbleck med hälften av moroten, lök, curry, tomatpuré och selleri
Ringla över oljan och kör i ugn (180-200c) tills det fått lite färg
Ta ut ur ugnen ock lägg i en kastrull, deglacera formen med vinet och häll i kastrullen
Tillsätt vatten, hälften av vitlöken, saffran, fänkål, pepparkorn, persiljestam och koka upp
Skumma av och sjud på medelvärme i 15-20 minuter, sila sedan av i ny panna.
Koka ner till ¾ och tillsätt grädde och övriga ingredienser, och ev. en skvätt konjak!
Smaka upp med salt, peppar, citronsaft, kräftspad och red med lite maizena eller potatismjöl.

Servera med räkor eller motsvarande (? rått kött: tillsätt till het soppa 4 minuter före serveringen)
Det är även gott och snyggt med lite olivolja, cremefraiche och persilja på precis när du serverar.
Och till sist: Givetvis hör ett gott bröd till!

-Åke Lithen, Åke’s KÖK



Här bankas skalen

Dags att rosta skal och rotfrukter

Fänkål

En fond blir till

Dags att börja skapa soppa

Serveringsförslag: Grovt skivade kräftor, dill och persilja

Och till sist: SOPPAN!!