Sök på bloggen

lördag 15 juni 2013

Fredag på ICA

Ännu en fantastisk dag i charken på ICA Maxi, Solbacken

Mitt pass började med att gå på inköpsrunda i Skellefteås största skafferi.

Jag hittade snabbt svamp, lök fänkål och annat grönt och satte kosan till kryddhyllan där jag snappade upp paprika, vitlökspulver, timjan, fänkålsfrön.

Oljor, smör och sånt hade jag sedan igår och ryggbiffen skulle ju Nyhlens komma med, så jag var god 2 go. Lite extranöjd var jag att allt jag fick tag i var ekologiskt producerat.

En snabb Misé en place med hackad svamp, hackad lök och fånkål + en skål med kryddblandning sen var det dags att börja jobba.

Det märktes att det var fredag, fest och halvdåligt väder ute. Tror att ALLA var där, det flög ut provsmakningstallrikar i en aldrig sinande ström. Phew... Nu fick jag verkligen bekänna färg.

Men med  1000+ portioner, värkande rygg och ett fånigt leende på läpparna så blev klockan 18:00 alldeles för snabbt.

Tack och bock för denna upplevelse, hoppas maten smakade bra.
Här kommer receptet som utlovat till er som inte hann med att få ett med er hem.


torsdag 13 juni 2013

Torsdag på ICA MAXI

I dag har jag varit på ICA Maxi hela eftermiddagen och lagat hälleflundra.

Tack till Åke Persson, all personal och alla ni underbara provsmakningsgäster som hjälpte mig att göra denna eftermiddag till en härlig upplevelse.

Det känns i kroppen att en IT-soffpotatis som jag inte är van att jobba på detta intensiva sätt, hatten av till alla vardagshjältar som gör detta varje dag! I natt kommer jag sova gott.

Och i morgon är det fredag, då blir det att köra hängmörad biff, längtar!



Fisken jag jobbat med idag är den i mitten :)


Här är mitt recept på Hälleflundran jag lagade idag:


Hälleflundra med citron och kapris:

  • 4 portioner
  • ca 20 minuters tillagning
  • medium-lätt

Ingredienser:
  • 1/2 Citron
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen peppar
  • 500 g hälleflundra  (Filé ca 3cm tjock), Skuren i ½-1 cm skivor
  • 2 tsk extra-virgin olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 dl Fisk- eller höns-fond
  • 1 tst kapris (kan uteslutas)
  • 2 msk smör
  • 2-4 msk vatten
  • 1 tsk hackad färsk persilja



Tillagning:
  1. Förbered citronen genom att ta bort skal och hinnor.
  2. Skär ut klyftor, hacka grovt i bitar och lägg i en skål
  3. Pressa saften ur resterande citronskrov
  4. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat
  5. Lägg fisken i mjölet och se till att alla bitarna täcks av mjöl
  6. Hetta upp en “NonStick” stekpanna med olja på medelvärme
  7. Stek fisken tills gyllenbrun utsida och ogenomskinlig kärna
  8. Lägg fisken åt sidan
  9. Tillsätt vitlök till pannan, fräs lätt
  10. Tillsätt fond och koka upp under omrörning
  11. Tillsätt citron, kapris.
  12. Ta bort pannan från värmen och tillsätt smör under omrörning
  13. Smaka av med vatten, salt/peppar och ev. lite med citronsaft
  14. Servera fisken med sås och persilja och dra ett varv på pepparkvarnen

måndag 10 juni 2013

Helg v23: Soppa på Sparris och Bladspenat & Växthus

Soppa på Sparris och Bladspenat

Receptet finns längre ner på sidan
Denna helg blev det mest att jobba med färdigställning av växthuset...

Resning av stomme

Formen börjar synas
Så där ja, bara resten kvar!
Under tiden som jag snickrar klart utanpå så passar Marianne på att flytta in ;)

Vi har haft ett underbart väder i helgen, nackdelen är att det blir mycket vattendrickande och lite matlust när man jobbar i värmen så söndagens lunch blev snabb och lätt av det som råkade finnas till hands i kylen: Soppa!

Sparris & Spenat soppa:
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta (färsk)
  • 1 msk olja
  • 500ml vatten
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 6 st sparris
  • 3 stora nävar bladspenat
  • 1 dl grädde
  • creme fraishê
  • Färsk timjan
  • Vitpeppar
  • Vitt formbröd

  1. Hacka lök och vitlök grovt och fräs i olja
  2. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong, koka upp
  3. Skär den trådiga delen av sparrisen i bitar och lägg dessa i soppan
  4. Sjud till sparrisen är mjuk
  5. Tillsätt spenaten och mixa soppan helt slät
  6. Hacka resterande sparris i bitar och lägg ner i soppan tillsammans med grädden
  7. Sjud i 5-7 minuter
  8. Smaka upp med peppar och ev. mer buljong
  9. Rosta bröden och skär upp i "krutonger"
Servera soppan med krutonger, creme fraiche och färsk timjan