Sök på bloggen

torsdag 28 april 2011

Helt Okej kampanjen!

Nu är vi på matan i Sörböleskolan. Tävlingen "Helt Okej" ska just starta upp. Här har vi en av de lyckliga tävlingsarrangörerna.
TV4'as reportage hittar ni här: Klara dansar med sin kyckling
 Spänningen byggs upp, blickar stirrar och en märklig tystnad börjar lägra sig i lokalen
 Nu är det bara minuter kvar tills allt drar igång
 Två förväntansfulla tävlingsdeltagare

 Full rulle i köket
 Nu börjar förväntningarna byggas upp, vad kommer vi att få se/känna/lukta & smaka på???

Dags för provsmakning, jag måste säga att jag är mycket imponerad. Mycket av maten vi får smaka håller en kvalitet som många restauranger skulle vara stolta över att få ha på meny'n!

 Här ser vi det stolta gänget som hjälpt ungdomarna med att laga all maten, en heroisk arbetsinsats i ett litet och ovant kök, härligt jobbat tjejer!

 Uj uj, har vi tänkt på allt nu?
 Norran gänget ser över sitt material
 Här har vi de tre vinnarna med sina jättediplom
 Hasse Brettschnieder signerar förkläden...
Detta var en helt fantastisk upplevelse som jag hoppas gett ett avtryck även hos våra stolta ungdomar som verkligen gör ett superjobb både som jury och framför allt som recept/meny skapare.
Kanske har vi en eller flera av våra framtida matgiganter med oss i detta rum, vem vet?
Jag hoppas och tror verkligen att vi nu snart kan titulera oss "Skellefteå: Landets bästa skolmat!" med hjälp av dessa duktiga elever och måltidspersonal.
-Åke
Tack till John Bakke, TV4 för att du lånade min kamera och tog så fina kort

onsdag 27 april 2011

13 föräldrar på middag, Föräldrarkoperativet Bulleribock

Japp!
Nu var det dags igen, utsatt för terrorn denna gång blev 13 inte ont anade föräldrar och personal på dagis-cooperativet Bulleribock i Skellefteå.
Andreas Söderström hade arrangerat att jag skulle komma och laga middag till dem på deras års(möte/fest)

Dags att packa upp grejorna!
Hmm, det ska tydligen festas lite här!!
 Så i vanlig ordning tog jag över köket på Sunnanå och började riva i skåp och lådor
Lat som man är så lät jag värdinnan jobba som min köksslav
Smart tyckte jag, men ack vad jag bedrog mig: så fort jag vände mig om så försvann hon på flinka fötter ut i hallen till sina väninnor.
Så här fick jag stå och göra allt jobbet själv ;)
  Men en samarit tyckte väl synd om mig som slavade för deras skull, så efter en snabb instruktion så hade jag åter igen en hjälpande hand.
Dags för sista lägget på förrätten.
Ser väl inte så tokigt ut?

 Gästerna verkade då mer än nöjda :)

Meny:

Klassisk Toast skagen med Kalixrom och tillbehör
Lågtempad Fläskfilé med rödvinssås och potatisgratäng
Saffranspanacotta med hallonsås och pepparkakspoprocks

fredag 22 april 2011

Litet middagstips till förrätt: Rökt/Posherad Lax

Definitivt värt att prova, gott som tusan. Den rökta smaken bevaras och förstärks av en sötma i såsen samtidigt som att fisken känns mer tillagad än bara en skiva rökt lax:

Min Rökta/Porsherade Lax med hemlagad majonäs
 Ingerdienser:

Skivad kallrökt lax, 1-2 skivor á person
½ finhackad rödlök
½ dl ljus soya
½ dl socker
1 msk kycklingfond
½ dl vatten
saften av 2cm river ingerfära
1 äggula
1 msk fransk senap
1 msk vit vinäger
1 krm salt
2 dl neutral matolja
1 tsk lime- eller citron-saft
Salladsgarnityr:
- Mache, ruccola eller någon god mixsallad
- Tomatklyfta
- hackad gräslök
- flakes av västerbottenost

ToDo:
Blanda soya, socker, fond, vatten och saften av ingerfäran i en kastrull, Värm!
Blanda äggula, senap, vinäger, salt och olja i ett högt glas som mixerstaven når ner i.
Ställ mixerstaven längstner i glaset, starta och lyft mixern sakta, pumpa några gånger tills du har majonäs.
Smaka av majonäsen med citrusjuice, ev. salt och lite peppar.
Garnera tallrikarna med sallad & tomat.
Koka upp soyablandningen och doppa en skiva lax i kokande vätska i ca:20 sekunder (laxen ska just ljusna lite i färgen).
Lägg upp laxen snyggt, toppa med finhackad rödlök och en snygg qurnell av majonäs.
Ringla lite soyabuljong och olivolja över anrättningen, strö till sist lite gräslök och riven västerbottenost på toppen.

torsdag 21 april 2011

Helt Okej i Skellefteå den 28 april 14:00



Boka in den 28'e April om du finns i Skellefteå på eftermiddagen.


På Sörböleskolan kommer finalen i skolmatskampanjen Helt Okej! att äga rum med start klockan 14:00


Tävlingen Helt Okej


Fram till den 1 april hade eleverna i Skellefteås grundskolor chansen att vara med i vårens kokhetaste tävling. 156 recept skickades in, och det är minst sagt helt okej! Nio bidrag nomineras och går vidare till en final där en jury med proffskock och elever utser tre stycken vinnare.

Juryns vuxna medlemmar kommer att vara:
-Åke Lithen från Sveriges Mästerkock
-Erik Brännström, Vilda Kocken
-Hans Brettschneider, Robinson 2010
-Maria Marklund, Skellefteå kommun
Första priset består av att få sin rätt tillagad i kommunens alla grundskolerestauranger under vecka 22, samt att bjuda hela sin skola på en trerätters lunch!

Den 11 april blev nomineringen klar, de recept som gått vidare till final i respektive kategori är:

Klimatsmart:

Dansande kyckling (Hjoggböleskolan)
Röd linssoppa (Örjanskolan)
Fisk med solskensmos (Sjungande Dalens skola)


Norrlänskt:

Västerbottenslax med bladspenat och potatis (Ersmarksskolan)
Elias Fläskköttgryta (Byskeskolan)
Pontus morfars gryta (Norrhammarskolan)
  

Världen:

Viktors äppelkassler med ris (Vitaskolan)
Neko Neko gryta (Bolidenskolan)
Grekisk pytt med vitlökssås (Hjoggböleskolan)


Den 28 april presenteras de vinnande recepten.