Sök på bloggen

fredag 22 april 2011

Litet middagstips till förrätt: Rökt/Posherad Lax

Definitivt värt att prova, gott som tusan. Den rökta smaken bevaras och förstärks av en sötma i såsen samtidigt som att fisken känns mer tillagad än bara en skiva rökt lax:

Min Rökta/Porsherade Lax med hemlagad majonäs
 Ingerdienser:

Skivad kallrökt lax, 1-2 skivor á person
½ finhackad rödlök
½ dl ljus soya
½ dl socker
1 msk kycklingfond
½ dl vatten
saften av 2cm river ingerfära
1 äggula
1 msk fransk senap
1 msk vit vinäger
1 krm salt
2 dl neutral matolja
1 tsk lime- eller citron-saft
Salladsgarnityr:
- Mache, ruccola eller någon god mixsallad
- Tomatklyfta
- hackad gräslök
- flakes av västerbottenost

ToDo:
Blanda soya, socker, fond, vatten och saften av ingerfäran i en kastrull, Värm!
Blanda äggula, senap, vinäger, salt och olja i ett högt glas som mixerstaven når ner i.
Ställ mixerstaven längstner i glaset, starta och lyft mixern sakta, pumpa några gånger tills du har majonäs.
Smaka av majonäsen med citrusjuice, ev. salt och lite peppar.
Garnera tallrikarna med sallad & tomat.
Koka upp soyablandningen och doppa en skiva lax i kokande vätska i ca:20 sekunder (laxen ska just ljusna lite i färgen).
Lägg upp laxen snyggt, toppa med finhackad rödlök och en snygg qurnell av majonäs.
Ringla lite soyabuljong och olivolja över anrättningen, strö till sist lite gräslök och riven västerbottenost på toppen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det där ser gott ut.... Det har varit kul att följa dig i tv-rutan under dessa veckor :) kul att ha ett proffs i släkten! Vi sitter i påsksoffan i Umeå. Höres! Kramar från Pontus, Maria, Birgitta o Micke

Unknown sa...

Påskkramar från Ursviken.
Ha en riktigt skön helg och krama om varandra från mig :)