Sök på bloggen

torsdag 13 juni 2013

Torsdag på ICA MAXI

I dag har jag varit på ICA Maxi hela eftermiddagen och lagat hälleflundra.

Tack till Åke Persson, all personal och alla ni underbara provsmakningsgäster som hjälpte mig att göra denna eftermiddag till en härlig upplevelse.

Det känns i kroppen att en IT-soffpotatis som jag inte är van att jobba på detta intensiva sätt, hatten av till alla vardagshjältar som gör detta varje dag! I natt kommer jag sova gott.

Och i morgon är det fredag, då blir det att köra hängmörad biff, längtar!



Fisken jag jobbat med idag är den i mitten :)


Här är mitt recept på Hälleflundran jag lagade idag:


Hälleflundra med citron och kapris:

  • 4 portioner
  • ca 20 minuters tillagning
  • medium-lätt

Ingredienser:
  • 1/2 Citron
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen peppar
  • 500 g hälleflundra  (Filé ca 3cm tjock), Skuren i ½-1 cm skivor
  • 2 tsk extra-virgin olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 dl Fisk- eller höns-fond
  • 1 tst kapris (kan uteslutas)
  • 2 msk smör
  • 2-4 msk vatten
  • 1 tsk hackad färsk persilja



Tillagning:
  1. Förbered citronen genom att ta bort skal och hinnor.
  2. Skär ut klyftor, hacka grovt i bitar och lägg i en skål
  3. Pressa saften ur resterande citronskrov
  4. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat
  5. Lägg fisken i mjölet och se till att alla bitarna täcks av mjöl
  6. Hetta upp en “NonStick” stekpanna med olja på medelvärme
  7. Stek fisken tills gyllenbrun utsida och ogenomskinlig kärna
  8. Lägg fisken åt sidan
  9. Tillsätt vitlök till pannan, fräs lätt
  10. Tillsätt fond och koka upp under omrörning
  11. Tillsätt citron, kapris.
  12. Ta bort pannan från värmen och tillsätt smör under omrörning
  13. Smaka av med vatten, salt/peppar och ev. lite med citronsaft
  14. Servera fisken med sås och persilja och dra ett varv på pepparkvarnen

måndag 10 juni 2013

Helg v23: Soppa på Sparris och Bladspenat & Växthus

Soppa på Sparris och Bladspenat

Receptet finns längre ner på sidan
Denna helg blev det mest att jobba med färdigställning av växthuset...

Resning av stomme

Formen börjar synas
Så där ja, bara resten kvar!
Under tiden som jag snickrar klart utanpå så passar Marianne på att flytta in ;)

Vi har haft ett underbart väder i helgen, nackdelen är att det blir mycket vattendrickande och lite matlust när man jobbar i värmen så söndagens lunch blev snabb och lätt av det som råkade finnas till hands i kylen: Soppa!

Sparris & Spenat soppa:
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta (färsk)
  • 1 msk olja
  • 500ml vatten
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 6 st sparris
  • 3 stora nävar bladspenat
  • 1 dl grädde
  • creme fraishê
  • Färsk timjan
  • Vitpeppar
  • Vitt formbröd

  1. Hacka lök och vitlök grovt och fräs i olja
  2. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong, koka upp
  3. Skär den trådiga delen av sparrisen i bitar och lägg dessa i soppan
  4. Sjud till sparrisen är mjuk
  5. Tillsätt spenaten och mixa soppan helt slät
  6. Hacka resterande sparris i bitar och lägg ner i soppan tillsammans med grädden
  7. Sjud i 5-7 minuter
  8. Smaka upp med peppar och ev. mer buljong
  9. Rosta bröden och skär upp i "krutonger"
Servera soppan med krutonger, creme fraiche och färsk timjan

söndag 2 juni 2013

Ansökan Matfesten i Skellefteå 2013


Hej!





Vi kommer att ha ett mattält under matfesten i Skellefteå den 29 aug - 1 sep.


Eftersom jag hoppas att min mat blir populär så kommer jag att behöva hjälp i tältet.


Hjälpen kommer att handla om allt från paketering av maten, BBQ-grillning, betalning, hämtning av råvaror m.m.


Köket kommer att vara öppet från ~11:00 fram till 01:00.


Känner du dig manad eller har en bekant eller ungdom som vill vara med om en fantastiskt upplevelse.

Bra ersättning kommer givetvis att utbetalas, efter ö.k.

Vi kommer att göra Smokey Rolls, det är en rulle med Pulled Pork, Sallad och BBQ-sås.

År du rätt person för detta så tveka inte att höra av dig till oss!

Vi behöver veta namn, mailadress, telefonnummer, personnummer och ev. erfarenheter av att jobba med mat.

Skicka ett mail med rubriken: Ansökan Matfesten till akelithen@gmail.com

mvh
Åke E Lithén, Åke’s KÖK
akelithen@gmail.com
072-201 60 88

fredag 31 maj 2013

Snart helg! Sommar i Maj

Vecka 22, 2013: Snart är helgen här!

Phew...

Har haft en jobbig vecka på IT-jobbet så här i betygstider, men vi har haft en underbar vecka med sol, sol och mera sol, så det kompenserar mer än väl den höga arbetsbelastningen.



Nu när helgen närmar sig så börjar inspirationen så sakta smyga sig på.

Jag har flera projekt som jag hoppas att jag hinner och orkar med.

-Växthuset som så sakta börjar ta form nu.
Det gamla som jag skaffade i fjol: ett i aluminium/plast blev ingen hit: Först blåste det bort 2 gånger och fick byggas upp från grunden gång efter gång. Sen glömde jag skotta av snön i vintras vilket gjorde att hela skiten rasade ihop i en hög söndervridna delar.


Embryot till mitt växthus
Söndag: Idén börjar ta form: 22 graders lutning, nu ska väl faan snön kunna rasa av.


Denna gång bygger jag ett växthus från grunden i trä och glas, hoppas jag tänker rätt och att det blir så bra som bilden jag har inne i skallen, vi får väl se!! Hoppas att Marianne har tid att piska på mig ordentligt, så att det nu blir gjort nån gång.

-Fläsket i kitteln.
I måndags fick jag en massa fläsk från underbara Lena Lundkvist, detta har legat i en 5%'ig kryddlag hela veckan och planen är att det ska rökas i morgon, lördag.

Fredag 18:00. Började redan i kväll med fläsket, laddar bradley'n och hoppas på smaskens fläsk i morgon :)
Lördag 11:00. Här har vi resultatet, en större bit är redan uppskuren och paketerad. Leg'en blir det väl bara att GO-karva ur. Gott som F.N blev det då ;)


-Middag.
Jim Ortez, en god vän på Facebook gjorde en underbar skaldjurssoppa med jätteräkor, musslor och annat gott i Latin style (som alltid med Jim), så nu MÅSTE jag göra en skaldjursgryta, jag bara MÅSTE!!!
Middagen fixad: Marulkskind, kammussla, blåmussla, Bouillabaisé bas, Check

-Lunch.
Sen är det ju frågan: Vad ska jag göra som lunchmat till jobbet på måndag!? Ja vi får helt enkelt se vad som händer...

Lunchmaten blev: Filégryta med ris (en tomat/gräddbaserad gryta med fläsk och kycklingfilé, morot, sellerirot och oregano)

-Åke

tisdag 21 maj 2013

Västerbottensost soppa


Fick ett recept med mail idag, så jäkla kul med lite byteshandel mellan länsgränserna.
Supertack för detta, Inga Långhed i Luleå, ska givetvis laga detta snart!

Västerbottensost soppa


5 dl vatten
2 geleklumpar (Fond du Chef, kyckling)
2½-3 dl västerbottensost
400 gram osaltat smör
Koka upp fond av geleklumparna och 5 dl vatten. Riv osten. Häll den varma fonden i en mixer, häll i den rivna osten och det tärnade smöret. Kör mixern tills smöret smält. Smaka av. Tillsätt mer ost om den smakar för lite.
Lägg några krutonger (6-7 st) i tallriken vid servering!

Smaklig måltid!

**

Nu har jag provlagat soppan, det enda jag ändrade på var att:
-Jag lagade den i Thermomixern på 4 min blankt, phew...
-Serverade Västerbottenflarn till i stället för krutonger
-Körde några tag med pepparkvarnen
-Och lite persilja/timjan som garnityr




Jäklar så god soppa det blev, kan verkligen rekommendera denna super-enkla och kanongoda soppa.
-Åke