Sök på bloggen

måndag 23 april 2012

PäronRavioli med morotskräm


Fick ett flashiiil och började våldsamt längta tillbaka till Italien igen, varför ska det vara sååå långt borta. Så vad gör man? Jo, man rycker sig snabbt upp ur soffan och springer på raska fötter in i köket så klart!

En av de bästa matninnen jag har från min och Andreas Romresa var måndagskvällen på Antica Trattoria LaScaletta, och alla fantastiska rätter som de dukade upp. Kyparen var kanon, kocken galen, servitrisen skitsnygg, maten osannolik. Vad mer kan man begära?

En av rätterna var förlaga till det som jag här försökt återskapa här efter bästa förmåga. Faktiskt så blev det väldigt nära orginalet, endast krispigheten och fräschheten från päronfyllningen var lite sisådär. Sjukt att alla dessa smaker verkligen gifter sig i munnen så som de gör. Genialisk av den sicilianske kocken! Tänk själv: Päron, pasta, morot, grädde, parmesan, pesto.

Orginalet, jag vet! den är helt VEG, men god mat är god mat även om den inte haft ben att gå med.


Mitt lilla försök! ja ja jag vet AIK säsongen är över, men jag gillar varmgult, OCH?


Närbild

Andreas, den Sicilianske kocken och jag. Kocken kunde endast siciliansk itaienska , men det kompenserade han mer än tillräckligt med ett yvigt teckenspråk. Sen är ju matsnack ett universiellt språk!

Lägg detta namnet på minnet om ni ska till Rom! Damen ni anar till höger är servitrisen, en 12 taggare!

Hepp
-Åke

söndag 22 april 2012

Chicken Cachew/Shiitake

Denna helg har gått i ett asiatiskt tema.


I går blev det DimSum

I dag skapade jag en mer klassisk kinesisk rätt: Kyckling med Cachewnötter och Shiitakesvamp 


Receptet:
1 stort kycklingbröst nerskuret i 1½cm tärningar, isch

Marinad:
1 msk ljus soya
½ msk socker
1 msk juice från riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk torkade chiliflakes
1 tsk potatismjöl
2 tsk chaoichin risvin (eller lite sherry)
salt och peppar

Blanda kyckling med marinadingredienser och låt vila minst ½ timme

Mis en place:
1 dl cachewnötter
2 vårlökar
1 charlottenlök
1½ dl shiitakesvamp
1 dl hönsfond
2 tsk sesamfröolja
1 tsk mörk soya
1 msk neutral olja

Tillredning:
Bryn köttet i omgångar och ställ åt sidan
Bryn lök och svamp och tillsätt kött, fond och nötter
häll i mörk soya och smaka av med salt och peppar efter behov
Lägg ner det vita från vårlöken och häll i sesamfröoljan


Servera med ris och strö över det gröna från vårlöken


Jag hade faktiskt tagit foton på alla delarna under matlagningen men...
...ett hett tips till er fotografer där ute:
 Se Till Att Minneskortet Sitter I När Du Ska Fotografera!!!



måndag 9 april 2012

Måttfullhet eller Grotesco?

I dag blev jag bara så där toksugen på hamburgare som man kan bli en vacker vårdag när kroppen värker efter att man försökt följa instruktionerna som säger att den idiotstora högen med skruvar, muttrar, plastbitar och alu.rör ska bli ett växthus.

Efter tre dagars pulande (ja ja jag vet, trodde inte att jag var blåst men nu verkar jag vara motbevisad av en jäkla hög med bult) så var det äntligen klart.

Och nu inföll sig tankarna "Här ska belönas, du har varit sååå duktig" "Hamburgare" "Hamburgare" "Hamburgare" "HAMBURGARE"!

Jag vet att så här i påsktider så rusar tankar som "Måttfullhet är en dygd" mfl runt, men var inte "Frosseri" ett av budorden? Nåväl nog om det, här kommer GROTESCO BURGER

GROTESCO BURGER

Recept:
En burgare till en sugen man, eller 4 burgare till vanligt folk


Burgare:
400g nötfärs
1 msk hpsås
1 msk ketchup
2 tsk adams rib rub
1 tsk svarpeppar
1 msk tacospice mix
1 tsk Pete's hotsauce (eller tabasco)
Din favoritglace (jag hade OLearys HotSmoke)

Bacon:
8 skivor bacon
honung
Mera Pete's
Alu.folie

Friscobröd
Sallad
Lök
Tomat
Majonäs

Dra igång kolgrillen, jag körde med björkved (det var lite kallt på altanen)
Gör ett dubbelt lager av folien och vik in kanter till en rektangel
Sprid ut bacon på folietallriken, ringla honung över och stänk på lite hotsås
Stek över elden som ska bli glöd

Rör ihop färs med övriga ingredienser och forma en burgare (eller 4 små)
Förvara i plastfolie medan du väntar på att bacon och glöd ska bli klara
Grilla burgaren under lock så får du lite extra bbq-smak
Pensla med glace
Rosta brödet
Montera: botten, sallad, lök, tomat, majo, burgare bacon, mer majo, lock

Serverade min med Smileies och lökringar, Raaaaap...



torsdag 5 april 2012

Glad påsk alla goa vänner

Nu är det snart påsk, IGEN, attans vad fort tiden rusar fram.


Bara några dagar kvar innan Andreas Wennborg och jag ska inta den historiska staden med storm.


Snart kan jag se tillbaka med glädje på mina nya fantastiska minnen från ROM.
-en liten trattoria, en glass och en dubbel espresso i vårsolen. Mmmm längtar
-ett oförglömligt besök på Alfredo's
-alla sömnlösa nätter med mat tjattrande och menyskapande
-alla nya bekantskaper i Italiens kulinariska mecca
-alla fantastiska fotografier och små filmer som man kan ta fram om och om igen


Ciao på er alla vänner och en riktigt go och matglad påsk
-Åke

lördag 31 mars 2012

Mer SAIK: denna gång efterrätten, SAIK Tiramisu

Så var man igång igen då.

Tyckte att om man ätit ordentligt av pastan så kanske man vill avrunda med dessert.

ev. kan man ju ha en liten ljummen Turkiskpeppar/Gaillano layershoot med en gräddklick redo för att skölja ner det hela :) vad vet jag.


Mitt förslag på efterrätt är denna:
Lakrits och citron tiramisu med salmiakströssel







Recept:

  • 3 ägg
  • 1 paket mascarpone (250g)
  • 1 citron
  • 3 msk socker
  • några droppar gul hushållsfärg
  • 2 tsk pulvriserad lakritsrot
  • 2 tsk anisfrö
  • 3 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk salmiakströssel
  • 1 paket OERO kex
Dela upp vita och gula i två skålar.
Mixa lakritsrot och anisfrö i en kaffekvarn eller liknande
Blanda kryddor, socker och vatten i en liten kastrull och sjud i 10 minuter
Sila sedan genom finmaskig sil
Vispa äggvitan hårt
Vispa äggula och socker till vitt skum, rör i mascarpone och vänd sedan ner äggvitan
Riv skalet av citronen och rör försiktigt ner skal + saft från ca halva citronen (smaka dig fram)
Färga ev. med lite hushållsfärg
Låt vila i minst ½ timme
(Känns smeten för lös kan lite hårt vispad grädde vändas ner i smeten)
Dela Oero kexen och ta bort det vita
Doppa kexen i lakritsvätskan och lägg ett lager kex i ett glas
Toppa med kräm
Varva doppade kex och kräm tills du är nöjd
Strö över lite salmiakströssel
Done!