För ett tag sedan fick jag lite spännande varuprover från Håkan Broberg som driver en firma Brobergs fisk i Umeå.
Idén är att sälja Isländska toppråvaror till oss i Norrland.
En av bitarna jag lade mina vantar på var Torskrygg. En helt fantastisk råvara, underbar konsistens framförallt med tanke på att detta är frysta grejor.
Här kommer dagens tolkning av den råvararan:
Torskrygg med kapris&brynt smör |
Recept:
1 portion
- En kylskåpstinad ryggfilé som legat framme en timme
- 2 tsk kapris
- 1-2 msk smör
- 1 msk hackad pancetta
- Saft från ½ citron
- 1 purjolök
- 1 msk rapsolja
- 1 finstrimlad morot
- 1 msk socker
- 1 msk 12% ättika
- ½ dl vatten
- 3 skivade potatisar
- 2 msk grädde + 2 msk vatten
- 1 krossad vitlöksklyfta
- ½ dl riven västerbottenost
- timjan
- salt och peppar
Börja med gratängen:
Skala och skiva potatisarna, blanda med vitlök, grädde, vatten och lite salt och peppar.
Koka på medelvärme i 15 minuter. (Rör om med sked)
Smaka av med salt och peppar, låt svalna.
Garnering:
Strimla morot fint, blanda socker, ättika och vatten i en skål och lägg i morotsstrimlorna.
Bryn pancettan i lite olja, låt rinna av men behåll fettet till fisken
Skölj och dela purjon i portionsbitar med samma längd som fisken.
Lägg purjon på ugnsfast fat, smörj in med olja, salt och peppar, kör in i 180grader.
Varva potatisröra och ost i portionsform och ställ in i ugnen bredvid purjon.
Fisken:
Salta, olja och peppra fisken.
Hetta upp stekpannan ordentligt och lägg varsamt i fisken, rör inte förän efter 3-4 minuter!!
Ställ pannan åt sidan och vänd försiktigt på fisken. Vila i 4 minuter.
Ta ut purjon ur ugnen när den fått färg, lägg fiskfilén på samma fat.
Sätt åter stekpannan på spisen och lägg i smöret, fräs kapris i någon minut, pressa ner citronjuice, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp fisken på ett purjoblad och garnera efter eget huvud: Så här gjorde jag!!!
Hepp
1 kommentar:
ja, d här blev ju riktigt bra. gratängen var inte dum, så här får d bli hädanefter.
Skicka en kommentar