Sök på bloggen

söndag 18 mars 2012

Entrecôte med potatisgratäng, rödvinssås och saltrostad morotspuré

Ja då har det hänt igen!

Var på affären tidigt i morse och på något märkligt sätt så bara "hoppade" en vacmörad entrecöte ner i kundvagnen. Jag kunde ju inte göra bort mig i kassan och be att få lägga den åt sidan. :) (egentligen var det inte riktigt det som hände: givetvis var det jag som gick i extraprisfällan IGEN)

Så...
Detta blev vår söndagsmiddag idag

 

Entrecôte the Ursviken way...
6 port

  • 1 kg entrecote av bra kvalitet

Fond/sås:
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • ½ palsternacka
  • blast från purjolök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk gåslever (kan uteslutas)
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk timjan
  • stjälkar av persilja
  • ½ liter rödvin
  • ½ liter kalvfond
  • 1 msk balsanvinäger
  • 2 msk smör
  • olja till fräsning

Gratäng:
  • 1½ kg potatis
  • 2 fina lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl riven ost
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • Morotspuré:
  • 1 stor morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjölk
  • ½ dl grovsalt


Stoppa ner köttet i SousVide 55grader asap. (Mitt fick ligga i 6 timmar)
Har du ingen SVS så stek som vanligt!
Sås:
Bryn grönsaker och pure hårt
Stöt kryddorna i mortel och tillsätt till såsen
Späd med rödvinet
Reducera till hälften
Späd med fond och övriga ingredienser (spara smöret till slutet)
Reducera till lämplig konsistens och smak
Runda av med smör

Gratäng:
Varva allt i ugnsform (salta och peppra mellan varven)
Tillsätt grädde och mjölk
Ugn 170 grader ca 1, 1½ timme (folie på slutet så det inte blir bränt)

Morotspuré:
Rosta moroten i lite folie täckt av grovsalt, ca ½ timme (använd sticka)
Skala när den svalnat lite och tärna
Puréa morot med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Serveringsdags:
Skiva köttet i 1 cm skivor
Stek köttet i mycket het panna, salta och peppra (Endast för yta och smak, köttet är ju redan 55 grader i mitten)
Låt köttet vila på bläck i 10min
Lägg upp
Klart

Såsen på gång

Marianne tog tag i potatisgratängen




Nyrostad morot

Köttet uppskuret, det blir lite sladdrigt med entrecôte från korttids SousVide, men med vass kniv så går det.

Så här gjorde jag: Sparade fina bitar av moroten som lite extra garnityr

Behöver jag säga att det var försvinnande gott?



Inga kommentarer: