Sök på bloggen

lördag 25 februari 2012

Black seafood tagliatelle

I dag blev det svart pasta till middag



Black seafood tagliatelle
3-4 portioner

Pastan:

  • 2 dl durumvete
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 små ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk frystorkat bläckfiskbläck
  • ½ tsk salt
Rör samman i matberedare och plasta i kyl 1 timme
Kör smidigt i pastamaskin och strimla till tagliatelle

Såsen:
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2½ dl grädde
  • 1 msk Kavli räkost
  • 1 msk getost
  • 1 msk skaldjursfond
  • 10 blåmusslor
  • 1 dl skalade frysta räkor
  • 1 msk matolja
  • 1 tomat, skållad, urtagen och tärnad
  • Salt och peppar efter smak

Fräs hackad lök i olja och tillsätt sedan finhackad vitlök
Slå på vin, låt koka upp
Häll i fond, ostar och grädde, sjud...
Tillsätt musslor och vänta tills alla öppnat sig
Smaka av med salt och peppar
Tillsätt räkor och tärnad tomat, ta av från värmen

Blanda pasta med sås och lägg upp, toppa med lite persilja


Detta är supermums, bilden säger mer än 1000ord, visst?

Den ultimata varma mackan ?

Tidigare i veckan antog jag en utmaning med Mats Melander: Vem gör den bästa varma mackan!
Handsken kastades och...

...Här kommer en liten redogörelse över mitt taffliga försök till en varm macka ;)

Min varma macka!

Detta var verkligen en smakexplosion i munnen, eller som AndreasW skulle sagt "Den faan knu...r i munnen!

Jag började med att göra ett valnötsnougatin...

...som jag mixade grovt

Här har jag stekt bacon mellan två plåtar i ugnen: 180grader 10 minuter

Mackan kan inte bli hur stor som helst så bröden delade jag på mitten
Här har jag skurit upp rå gåslever


Alla proteiner förutom bacon: Ugnsstekt oxmärg, kallrökt älgstek, gåslever och getost

Försteker bröden

Lager ett: getost och bacon

Lager två: benmärg, fikonmarmelad och lite flingsalt

Lager tre: Älgstek och gräslök

Lager fyra: Fräst gåslever med valnötsnougatin

Stekte härligheten under press i fettet från gåslevern

Och till sist: resultatet :)

måndag 20 februari 2012

Snabb tomatsoppa

I dag blev jag inspirerad av ett recept som Sara Karlsson gjort på KokaIhop.se

Min variant blev som följer:
Snabba tomatsoppan


1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta, krossad
1 gul lök, grovt hackad
½ burk vatten
1 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
4 svartpepparkorn, grovt stötta i mortel
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk fänkålsfrön
2 tsk hackad basilika
Lite persilja
1 msk rapsolja
2 hårdkokta ägg
1 dl makaroner

Jag gjorde min soppa i Thermomixern men man kan även göra som nedan:

Som vanligt:

  • Fräs lök i oljan, ca 3 minuter
  • Tillsätt vitlök och torra kryddor, fräs ytterligare 1 minut
  • Tillsätt tomat och vatten
  • Koka upp pastavatten med ordentligt med salt och koka pastan klar
  • Koka upp soppan och sjud i 15 minuter
  • Mixa soppan helt slät och tillsätt grädde och basilika
  • Koka upp soppan igen
  • Smaka upp med salt och ev. peppar
  • Servera pasta och ägghalvor i mitten av en soppatallrik och häll soppa runt om
  • Garnera med persilja


Thermo:

  • Lök, vitlök, olja, peppar och örter: Läge 2, 120grader, 3 min
  • Vatten, fond, tomat: Läge 5 (+MaxPulsX2), 90 grader, 10min
  • Grädde: Läge 3, 90 grader, 3 min
  • Smaka av.