Sök på bloggen

torsdag 15 maj 2014

Pusselbitar på plats

Nu har jag äntligen alla byggstenar klara för att få mitt serveringstillstånd.


Detta innebär att vi kommer att kunna ha restaurangen igång med fullständiga rättigheter i sommar.

Restaurangen kommer att smyg-öppna den 30 juni med "After Beach" från kl 17:30 - 19:00
Vi kommer att ha officiell premiärkväll fredagen den 4 Juli med BBQ och festligheter.

Matfesten är också klart, jag har tackat JA och registrerat mig för att ha försäljningsstånd på liknande sätt som under 2013. 
Och detta år hoppas jag att vi kan hålla köerna i schack, vi lärde oss massor i fjol och förhoppningsvis är logistiken bättre i år.
Jag vill ju att alla som önskar ska kunna få chansen att smaka vår goda PulledPork (och det kanske blir någonting mer gott i vårt tält, vi får se ;) )

Några stora stenar har fallit från mitt bröst, tyvärr ligger en massa stenar kvar där och trilskas.
Men en sak i taget så kommer detta att gå bra.

-Åke

söndag 16 februari 2014

Korvstoppning med Paul Svensson på Sjömässan


Under Svensk Caters sjömässa på Cinderella så var jag på en av föreläsningarna.
Det var Paul Svensson och hans kompisar som ville lära oss att göra korv.

Jag har ju otaliga gånger försökt göra korv, men har alltid känt att några byggstenar fattades så detta passade perfekt.

Vi började med att Paul presenterade grunder och tekniker, mycket intressant.
Särskilt detta med att tillaga lök/vitlök och andra färska ingredienser innan man tillsätter dem till korvsmeten. Och att använda lite Lardo tillsammans med övrigt fett.

Jag och min kompis valde att använda rapsgris som köttråvara och kryddade med vitlök, paprika, färsk chili, fänkålsfrö, persilja, timjan och lite nejlika.

Tyvärr så ser jag nu när jag ska editera bilderna att jag verkar haft fett på linsen :(

Men jag gör ett försök att ändå visa hur kul vi hade.
Paul förklarar sin syn på korv och korvtillverkning

Grannarna mitt emot

Här är min kompis för dagen, minns inte hans namn men han hade några restauranger i Uppsala


Vi valde lammfjälster så jag knöt prisnkorvar till våra mentorers förtjusning ;)



Det blev helt OK tycker jag,top:3 idag sa Paul efter att de provsmakat



lördag 25 januari 2014

Crispy BellyPork

Denna helg blev det att leka lite med det lite åsidosatta sidfläsket.

Det kanske inte är alla som vet men i Kina är det ansett som den bästa styckningsdetaljen på hela grisen.

Och sen: Var kommer Bacon, Pancetta mfl. ifrån? Jo Sidfläsk :)
Vad skulle palt eller kroppkakor vara utan sidfläsk, raggmunkar, tjock ugnspannkaka. Ja listan kan göras lång. Fläskfilé HAH, Sidfläsk Rules Dot.COM

Så här gjorde då jag denna gång.

Först hackade jag svålen med knivspetsen, sen skar jag snitt över hela sidan.

Här ett kina-tips! skållar svålen med kokande vatten. Den drar ihop sig då och blir mycket krispigare på slutet. Samma ide som med Peking Ankan

Saltar svålen och gnider in undersidan ordentligt med min favoritrub (Cockies)

Ännu ett trix: drar över svålen med lite vinäger. Vad gör man inte för ett perfekt crackling ?!

Dags att torka/vila ett dygn i kylen

Äntligen Ugnsdags!

Efter en timme i 180c

2.5 timmar senare: DONE!!

Ett snabbt litet upplägg, snålvattnet rinner ur mungiporna. Ta bitarna på en bädd av rödkål, en svampsirap på toppen, Check!!

Just det höll på att glömma: När jag ändå stökade runt i köket och hade ugnen igång så bakade jag lite olivbröd också:

Franskbröd ála baugette med inlagd olivsallad i degen

söndag 29 december 2013

Årets sista risotto ;)

I dag är dagen efter surismiddagen.

Kylen stinker av rester från igår: Hackad rödlök, tomater, västerbottensost, smör osv. allt luktar surströmming.

Nu var det läge att stilla våra jästa magar med något riktigt gott.

For till affär'n för att komplettera inför nyårsmiddagen och passade på att förse mig med lite ostronskivling, carnarroliris och bladpersilja också.

Startade med att göra en tomatsås på olivolja, rödlöken, vitlök, vitt vin, tärnade tomater, oregano, timjan och persiljestjälkar.

Sen fräste jag svampen


Steg 3 blev risotton: en näve ris á portion, fräst i olivolja, i med vitt vin och sen var den igång
först ljummet vatten sen slevade jag ner tomatsås, röra, sås, röra, sås, vatten, röra. Ja du fattar!


När det började närma sig (riset tar form och börjar bli genomskinligt med lite krita i mitten) var det dags för svampen.

Röra, vatten, röra


I med smörklick och sedan när riset är nästan perfekt, ner med västerbottensosten, röra

Vila i 5, sen klart!

Garnerade med lite svamp, mer tomat, olivolja och flagor av ost


Ooops, glömde köttet denna gång men det var inget jag saknade, det kan jag garantera ;)

måndag 2 december 2013

Dagens middag: Entrecôte med bearnaise, kastanjepuré, pommes och sauterade skogschampinjoner

I dag blev jag så jäkla sugen på en gammal klassiker: Biff med Bea!

Och min favoritbutik har börjat ta in en underbar entrecôte med svenskt ursprung, kunde inte motstå detta även om den var svindyr (330kr á kg).

Slängde ner lite svamp, persilja och kastanjer i korgen också, nu jäklar kör vi all in ;)


Körde ihop en bea.grund med dragonen jag lagt in i vinäger i höstas.
Smälte smör, rostade kastanjerna och satte igång med bean.

Fuskade med termometern och körde bean på 62c, blir perfekt varje gång.
Kastanjerna skalade jag och mixade med grädde, salt, peppar och lite olivolja
Körde purén i micro 40sek och rörde ut i mjölk till önskad konsistens.

Fräste svampen i smör, lök och vitlök

Biffen körde jag upp till mediumrare (vad annat??)

Jäklar vilken god köttbit detta var, supernöjd!
Att folk inte fattar att kvalitet och hantverk ska få kosta lite extra.
Det kändes att här har en bonde som älskar sitt jobb varit inblandad. 
Lavaflod av Bea, det ska vara mycket bearnaise. Man äter ju inte detta så ofta!