Förutom alla underbara stopp hos vänner, GK's i Ullared m.m. så fick jag via MariaTherese Agerhill kontakt med Lammproducenten Kalle Grandin.
Resultatet av det besöket blev att efter ett snabbt handslag så följde ett lamm med i vårt baksäte under resan hem till Skellefteå (tillsammans med en påse fantastiska lammkorvar)
Nu har jag jobbat lite med ett av frambenen.
Fiolen ligger nu i 7% rimsaltslag och väntar på att rökas om några dagar.
Bogbladet benade jag ur och kokade fond på ben och puts + lite morot, lök, vitlök, rosmarin, lagerblad, pepparkorn och några enbär
Köttstycket saltade & pepprade jag på båda sidor, rullade ihop och band med snöre
Vakuumförpackade med en skiva citron och lite gul lök
Körde sedan i min SousVide supreme i 12 timmar med 70c temperatur
I dag gjorde jag sås av fonden med ordentligt med grädde, lite svartvinbärsgelé och den vätska som samlats i vakuumpåsen.
Köttet brynte jag hårt och lät vila i folien i 20min.
Gjorde ett mandelpotatismos och smörkokte lite grönsaker som tillbehör.
Kan bara säga en sak: Jäkligt fint lamm!!! |
-Åke
2 kommentarer:
Hej Åke, jag saltar in mina lammfioler i 7%ig lag i ca en vecka. Gnider in med färsk timjan precis innan rökning. Blir jättegott. Esko rökte 2 st förra helgen som jag ska ha på fredagen före festen, du vet. Det är ju många som kommer då, så två lammfioler i skivor + två tjälknölar av älg o en jättepotatissallad blir nog fint då.
Låter super.
Jag har börjat knapra på min fiol nu, fast den hänger i extrakylen för att mogna lite ;)
-Å
Skicka en kommentar