Sök på bloggen

söndag 18 november 2012

Brödbak: Foccacia

Idag blev det förutom matlagning även lite bakning.

Snodde ihop en Foccacia med Färsk rosmarin, olivolja, vitlök och flingsalt



Foccacia Litheno

4 stora vinglas varmt vatten
50g jäst
2 msk olivolja
tillräckligt med ManitobaCream (eller vetemjöl special)
1msk salt och 1tsk bikarbonat på slutet

1 dl olivolja
4 kvistar rosmarin
1 msk krossad vitlök
2 tsk flingsalt

Kör ihop degen med lagom mycket mjöl (kladdigt) i en matberedare
Kör på medel i minst 20 minuter och justera mjölmängden vid behov (den ska bara just släppa kanten)
Dra ner saltet + bikarbonatet och kör i 3 min på låg fart
Låt vila under lock till dubbel storlek
Kör ytterligare i 5 minuter
Häll oljan i långpanna och sleva upp degen, vik några gånger så att allt blir oljigt
Tryck gropar i degen
Strö på rosmarin och vitlök, tryck igenom degen igen
Strö över rikligt med flingsalt
Jäs till drygt dubbel storlek
In i 230c ugn tillsammans med 1 dl vatten
Sänk värmen till 200 efter 10 minuter
Grädda till 96c innertemp på brödet
Ringla eller pensla lite extra olivolja på brödet


Inga kommentarer: