Sök på bloggen

söndag 9 oktober 2011

Fläskkind SousVidé, första testet av SousVide Supreme

Mmm, är nog lite nykär igen.
Denna gång i en maskin: SousVide Supreme och den tillhörande vakuum maskinen.
Märkligt hur barnsligt fnittrig en vuxen 50+jäkla gubbe kan bli över en "vattenkokare"!



Så här är det:
Jag fick förmånen att få testa denna maskin i samband med Sverige-lansering av den, tack Renè för detta förtroende.
Tidigare i höst fick jag ett uppdrag som ska genomföras en helg i januari på restaurang JärnSpisen i Piteå (fd. Bryggarbacken). Jag ska ha med mig min egen meny och det var här någonstans mina tankar började snurra runt "lågtemp", hmm? JA! Eftersom lite udda kött är modernt så ska jag testa "griskind", om jag nu kan få tag i detta här i Skellefteå. Ringde genast till Nyhlen/Hugossons i Luleå och pratade med mina kontakter: "kindfläsk"?  Kanske kan det ordnas! Vi skickar ner lite till veckan som varuprov!!!! Man kan hoppa av glädje för mindre, vilka vänner, snacka om toppservice.

Men så satt jag nu här med min kokplatta, termostat och slitna vakkumsug från Ö&B (inget ont om dem, men...)
Där föll nästa pusselbit på plats, SousVideSupreme i Danmark ville produktlansera i Sverige och var intresserade av att låta mig hjälpa till, så sagt och gjort: nu sitter jag på golvet och fnittrar!

Jag kan lova er vänner, "ThisIsTheShit". Oslagbar för hemmabruk: relativt billig, riktigt snygg, enkel att använda. Absolut en av de bästa prylar man kan ha i hemmaköket om man vill laga sin mat på ett hygieniskt, hälsosamt och bekvämt sätt.

Berätta att det är från mig ni fått tipset när ni beställer er egen, då kan det hända att ni får ett extra bra pris :)
Länk till SousVideSupreme's butik: http://www.sousvideshop.se/sv/

Tänk bara: Ägg Benedict, MediumRare kött utan stress, rotfrukter kokta i sina egna juicer, ja listan kan bli lång.

Det första försöket med SvS i Ursviken blev att tillaga griskind enligt Alinea-metoden jag tidigare prövat med sidfläsk.


Detta är själva vattenbadet, den har en noggrannhet på en ½ grad (räcker för mig ;) ) 
Här är en närbild på den extremt lättanvända manöverpanelen

Kindfläsket i sin råa form (utan skinn)

Det är ganska lätt att se att det är en hel del fett
Som ni ser: 1 tredjedel kött och resten spill (till hunden) och späck (vaccar och sparar i frysen tills det blir korvdags)


Här är vakuumenheten som följer med SousVide Supreme)
En smart liten detalj är att kabeln kan lindas in
Och här är insidan, inga konstigheter, lägg in påsen, nyp till och tryck på knappen. Nice!


Här är en bit som vaccas okryddad eftersom den ska frysas in


Här ligger en bit i marinad och väntar på morgondagen
SousVideSupreme riggad till 86.5 grader, dags för 6 timmars badande

Efter att bitarna kylts ner nån timme så blev det att putsa bitarna (igen:( )
Sen gjorde jag en klassisk panering med 1. kryddat mjöl, 2. uppvispat ägg och till sist 3. ströbröd

Dagen till ära blev det "Panko" ströbrödets Rolls.

Steker i rikligt med rapsolja

Här ligger "guldklimparna" och vilar på hushållspapper

Nedan lite bilder på mitt första "Provlägg", här tillsammans med en RussinRagu, torkad karamelliserad lök, torkad västerbottenost och lite gräslök, ser det OK ut? Kan garantera att det smakade magiskt.





-Åke

7 kommentarer:

Lilla Lisa sa...

Kul att hitta din blogg efter lite googlande på sous vide. Efter ett besök hos vänner med en SousVide Supreme för drygt en vecka sedan lyckades vi bli helt såld på det hela och beställde från just http://sousvideshop.se i förra veckan. Gissningsvis var vi bland de första som beställde då betalningssystemet inte fungerade som det skulle, men löste sig snabbt och bra efter lite mailkontakt med just René.
Har hunnit testa bland annat ägg, fläskkotletter och helt fantastisk fläskfilé sedan leveransen i torsdags.
Jag är helt kär i denna köksmanick!

Lisa

Unknown sa...

Kul Lisa! Visst är det en härlig maskin. Bara fantasin sätter gränserna. I kväll har jag badat rotfrukter, potatis och ryggbiff. Ska laga upp detta till middag i morgon. Det är ju en av superfördelarna: allt är vacuumförslutet, färdiglagat efter bad och redo att tillagas direkt eller om några dagar (om kylt på rätt sätt), vem har sagt att Gourmémat behöver vara krångligt (även om jag gillar att fixa till det lite extra)

Lilla Lisa sa...

Rolgit! Även här badade rotfrukter igår, som kyldes ned. I kväll delade de plats på tallriken med en fläskfilé som (vakuumförpackad från butik och frusen) fick bada under dagen i 55°.
Oerhört smidigt att maten lagar sig själv medan man befinner sig på jobbet, utan att behöva förbereda allt för mycket.

Peter sa...

Spännande! Jag undrar om man måste köpa dessa påsar och förpackningsmaskinen? Blir mycket saker i köket och att beställa. Det bästa vore vanliga fryspåsar som man suger ut luften med munnen och knyter. Funkar det?

Unknown sa...

Tyvärr Peter så fungerar det inte med vanliga påsar. De har inte den täthet och temperatur-resistans som krävs.

Men när jag skaffade min maskin så ingick en vakuumförslutare + lite påsar

ha det bra
-Åke

Anonym sa...

Hej,
Läste din blogg, och har en fråga (3 år efter inlägget). Bättre sent än aldrig :)

När du "kyler ner det på rätt sätt" hur gör du då? Bryner köttet innan/ efter, direkt in i frys eller hur?

Unknown sa...

Is/Vatten bad
Och jag bryner köttet i samband med servering.
-Åke