Sök på bloggen

fredag 14 augusti 2009

Lite bakerfarenheter i sommar (30 kg mjöl senare)

- Glöm varma degspad, smält smör och annat skräp:
* Kallt vatten, margarin från kylen direkt går finfint

*Degen SKA vara kletig, under knådningen blir den fastare

* Hiva ALLTID i lite socker, det befrämjar god smak

* Var inte feg: Vinbär, oliver, nässlor, allsköns nötter och annat som ligger och skräpar är gott i bröd

* Ta alltid bara hälften av den jästmängd som står i receptet

- Skippa saltet i början av knådningen
* Saltet ska i alldeles på slutet, ta lite mer än vad receptet säger

* Knåda lääääänge

* Första jäsningen (kalljäsning) ska ta tid, flera timmar är inga problem, det ska vara så: Längre tid = mera smak

* Har du brått: ta i lite vinäger i degen, det stressar jästen att jobba snabbare

* Vik in mycket luft (rundriv) noga för högre bröd vid utbak

* Slutjäsningen ska göras varmt: Lägsta effekt på ugnen är bra, växthuset en solig dag är också bra

* Slutjäs inte för länge (drygt dubbel storlek räcker), annars faller bullen ihop innan du hinner fram till ugnen.

* Ha ugnen på HÖGSTA möjliga värme när du sätter in bröden, släng in ett par isbitar under plåten, sänk värmen till 200-220 efter 5-10 minuter

* Använd ugnstermometer: 95 grader i mitten av brödet = färdigt bröd

Inga kommentarer: