Sök på bloggen

fredag 11 maj 2012

Hummersoppa

I dag var det fredagsmys i Ursviken.
Inhandlade dagen till ära en "vattenfryst" hummer på lunchen, den fick ligga och tina i bilen tills det blev helg.
Väl hemma blev det denna exklusiva soppa:



receptet:
2-4 portioner

1 st 300g hummer
1 msk tomatpure
Det grönaste från en purjolök
1 dl grovt hackad sellerirot
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk curry
3 dl vitt vin
1 msk konjak
1 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes
1 tsk socker
1 msk rapsolja
½ liter vispgrädde
1 msk smör
½ dl cremefraishe
1 msk finhackad purjolök till garnering (den ljusgröna delen)
kräftolja (Kräftskal, rapsolja, salt sjud i 10min,sila av)
Salt och peppar

Skala hummern och lägg köttet från stjärt och klor i kylen, grovkrossa resten
Rosta skalen med grönsakerna och tomatpuren i 220 grader/15 min
Koka ner vattnet hummern kom i till hälften
Tillsätt det rostade och vinet, koka ner lite
Tillsätt konjak och sjud tills alkoholen är borta
Sila av all vätska i ny kastrull och koka upp
Häll ner grädde i omgångar och koka ner till önskad konsistens och smak
Smaka upp med socker, citron, salt och peppar
Fräs kräftdelarna tills genomvarma och servera genast med purjohack och qurnell av fraishe

Innan fonden

Klar förutom Fraishe

tisdag 8 maj 2012

Grillad kyckling

Grillad kyckling Hestonstyle: 






Rimma en kyckling i saltlake (60g salt/Liter vatten) ett dygn.
Ta ut nyckelbenet.
Stoppa med blandning av gåsfett,smör,vitlök,svartpeppar,timjan + rosmarinkvistar under skinnet, stoppa in en citron. 
Kör i 75grader tills 60 vid benet. 
Kyl och ös. 
Rosta i 270grader tills den fått färg.
Denna kyckling blev fantastiskt mör och smakrik.



söndag 6 maj 2012

Torskrygg med kapris&brynt smör

Söndag 6 Maj:
För ett tag sedan fick jag lite spännande varuprover från Håkan Broberg som driver en firma Brobergs fisk i Umeå.
Idén är att sälja Isländska toppråvaror till oss i Norrland.
En av bitarna jag lade mina vantar på var Torskrygg. En helt fantastisk råvara, underbar konsistens framförallt med tanke på att detta är frysta grejor.

Här kommer dagens tolkning av den råvararan: 

Torskrygg med kapris&brynt smör


Recept:
1 portion

  • En kylskåpstinad ryggfilé som legat framme en timme
  • 2 tsk kapris
  • 1-2 msk smör
  • 1 msk hackad pancetta
  • Saft från ½ citron
  • 1 purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 finstrimlad morot
  • 1 msk socker
  • 1 msk 12% ättika
  • ½ dl vatten
  • 3 skivade potatisar
  • 2 msk grädde + 2 msk vatten
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • ½ dl riven västerbottenost
  • timjan
  • salt och peppar

Börja med gratängen: 
Skala och skiva potatisarna, blanda med vitlök, grädde, vatten och  lite salt och peppar.
Koka på medelvärme i 15 minuter. (Rör om med sked)
Smaka av med salt och peppar, låt svalna.
Garnering:
Strimla morot fint, blanda socker, ättika och vatten i en skål och lägg i morotsstrimlorna.
Bryn pancettan i lite olja, låt rinna av men behåll fettet till fisken
Skölj och dela purjon i portionsbitar med samma längd som fisken.
Lägg purjon på ugnsfast fat, smörj in med olja, salt och peppar, kör in i 180grader.
Varva potatisröra och ost i portionsform och ställ in i ugnen bredvid purjon.
Fisken:
Salta, olja och peppra fisken.
Hetta upp stekpannan ordentligt och lägg varsamt i fisken, rör inte förän efter 3-4 minuter!!
Ställ pannan åt sidan och vänd försiktigt på fisken. Vila i 4 minuter.
Ta ut purjon ur ugnen när den fått färg, lägg fiskfilén på samma fat.
Sätt åter stekpannan på spisen och lägg i smöret, fräs kapris i någon minut, pressa ner citronjuice, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp fisken på ett purjoblad och garnera efter eget huvud: Så här gjorde jag!!!


Hepp