Sök på bloggen

måndag 4 november 2013

Prylnoja?

Nu får det snart vara slut på prylnojan.

Vete fan hur jag tänker ibland, men nu har en del prylar flyttat hem till mig.

Det började med att Snabbe Hacke flyttade in.
En riktigt skön snubbe som sparar mycket jobb i köket.


Sen dök virrhjärnan Circulator Swid upp och pockade på uppmärksamhet.
Tycker lite synd om SousVide supreme'n som tyvärr ligger i lä nu!



Och idag knackade Mr MiniVac på dörren.
En väldigt nätt och fin vakuummaskin


Nu känns det som att det börjar bli dags för en liten andhämtningspaus.
Och istället börja utforska pinalerna ordentligt.
En underbar resa in i det kulinariska drömlandet tar sin början :)

Cirkulatorn och Hacke har redan fått arbeta lite: Oxfilén i helgen vad en dröm efter 50c i 6 timmars vattenbad.

tisdag 15 oktober 2013

Nytt liv?? Skulle inte tro det!

Ja då sitter man här och funderar!

Vecka fyra som en 5.2'a 

Faktiskt inte så dum diet när man tänker efter.
Men det är märkligt så mycket tankar och ideer som mer och mer verkar härstamma från magen än hjärnan. Undrar om inte magen har en egen hjärna den med, känns så!

En 2 dag:
        Till att börja med så drar alla tankar och ideer mer och mer åt vad jag ska äta nästa dag, skulle jag "RÅKA" halka in på en livsmedelbutik så fylls kundvagnen snabbt med exotiska delikatesser som jag inte i normala fall har en aning om vad jag ska ha dem till. Skumt!? Sen kan jag sitta och fantisera om hur jag snart ska steka den ynka köttbiten som ska bli middag. Drömmer om hur oljan blir het, hur det luktar, hur jag smeker/masserar biffen/fisken, och till sist varsamt för ner den i pannan och lystet drar in doften, öser försiktigt och till sist otåligt väntar på på att godbiten ska vila klart.
Kastar sedan över mig den lilla stackaren med en furies kraft och slukar njutningsfullt tugga efter tugga.
Sen sitter jag i soffan, lapar vatten och tänker tillbaka på den underbara upplevelsen.

Så är det då dags för att sova, somnar sött drömmande om morgondagens gigantiska frukost, vaknar fyra timmar senare "klarvaken" (nähä, bara magen som luras, JAG ÄR TRÖTT), nu är det morgon skriker magen, dags att gå upp, dags att äta, äta äta... Jobbigt.

En 5 dag:
Jaha, varför är kylen så jävla full nu igen??? Äta??? varför då? ja ja jag tar väl lite då.

Märkligt beteende man lagt sig till med!

-Åke

ps. men det funkar, har då plockat bort drygt ett kg i veckan nu, känns inte så dumt faktiskt.

fredag 4 oktober 2013

Middag för Matfestens arrangörer

Jag blev hedrad när Skellefteå's matfest (gm. Stina R) hörde sig för om jag kunde fixa maten till deras avstämning och fest.

Givetvis ville jag laga mat till dessa underbara människor som jobbat så hårt för att göra Skellefteå's matfest till den succé det återigen blev.

Så menyn blev så här:

  • Mina smaker från Norr till förrätt
  • SousVide tilllagad torskrygg med tillbehör
  • Och till sist Allways: Chokladmousse, Vaniljglass och Cointrause sås


Det blev lite extra spännande eftersom "köket" bestod av 2 micro's och en diskho.
Så jag släpade med mig kokplattor, SousVide Supreme'n, Crockpot'en m.m. och byggde mig ett "Gerillakök" på fria ytor.

Här är lite bilder från kvällen:




lördag 24 augusti 2013

Lasagna

I dag blir det att använda några egenodlade bifftomater.



Jag kör dem "Hestonstyle" i tryckkokaren tillsammans med gul lök, oregano, timjan, vitt vin, vitlök, salt/peppar och en liten stjärnanis.
Den kommer att bli grunden i Lasagnan, sen blir det en ostbechamel och lite pulled pork (vad annat dessa Matfesttider?)

Hoppas det blir gott, Lasagna är en av Marianne's favoriter, så hon lär vara kritisk!!!

Bilder nedan

Montering

Ganska fullt, får se hur detta går ;)

Japp, det blev trångt i byttan. Tur jag hade en extra form under!

Gott var det då, hoppas Marianne gillar den också :)

fredag 23 augusti 2013

Snart börjar det...

Nu är det mina sista timmar på Tieto innan Matfestveckan tar sin början.

Även om själva Matfesten inte drar igång förän på torsdag (29 aug) så är det mycket som jag måste tänka på innan jag kan känna mig trygg i rollen som temp-Krögare.

Redan i morgon blir det att sätta på sig kockkepsen och börja fundera på vad som ska med upp på Nordanå och vad som jag ev. missat att komma ihåg
*(hur jag nu ska kunna komma ihåg vad jag glömt????)*

Sen blir det att ordna släp, packa detsamma och till sist på onsdagen börja resan upp till min tillfälliga hemvist på Nordanåområdet. Det blir säkert många vändor innan allt blir klart.

Hoppas nu att det rullar på som det ska.

Och att mina brudar får upp en bra kvalitet och ett bra tempo så att allt våra (förhoppningsvis) gäster blir nöjda och glada.

Och jag håller alla tummar, fingrar och tår att högtrycket fortsätter att parkera över oss även nästa vecka :)

VI SES PÅ MATFESTEN I ÅKE's KÖK-tältet,
V Ä L K O M N A!!!

-Åke

p.s. Och JA! vi kommer att ta kort!!