Sök på bloggen

söndag 11 mars 2012

Kylskåpsrensning, variant 1: En potatis

Kände att det var dags att värma upp inför den stundande tävlingen: Kylskåpsutmaningen...

I dag blev det en potatis:

PotatisGnocci med potatisconsomê, ElBulli style


Jag tog en bakpotatis och skalade grovt till en kub

Kuben tärnades

och kokades i lättsaltat vatten

Kokvatten mixades med alginat

Sedan mixade jag ner potatisen och smaksatte med vit tryffelolja, salt och peppar

sedan ner i sifonen

Meanwhile in another part of the galaxy: Potatisskalen rostade jag i ugnen

Kokar upp vatten, och salt med skalen, sen får detta vila i en timme

Spritsar ut korvar av alginatmassan i ett calcicbad och klipper kuddar med sax

Här är de färdiga gnocci-LIGHT-kuddarna

Resultatet av vedermödorna :) Serverade detta i potatisbuljongen från de rostade skalen med en dill och sockerärts olja + ett ägg creme fraiche
Kul att leka lite ibland :) Egentligen kanske jag borde städat och tvättat istället, men...nu blef det så här...igen...

-Åke

lördag 10 mars 2012

Veckans kulinariska äventyr inom äldreomsorgen

Så var det äntligen dags att få terrorisera Klockarhöjdens kök!
I dag fredagen den nionde mars så var det min tur att stå för middagsmenyn.

Efter en del grunnande och bollande: Nä men så där kan vi inte...och sånt! Så nu har vi nu enats om en meny för kvällen:

Dillkött med brytbönor och smörslungad potatis!




Förhoppningsvis kommer denna måltid att bli ett kärt återseende för våra fäder och mödrar som lever i älderomsorgen i Skellefteå. Jag minns själv hur min mor med stolthet i sin röst proklamerade att i dag blir det MAT, givetvis förväntade hon sig då i detta spel att vi skulle fråga: vad för MAT?. Och då kom det: Dillkött de ni!


Hoppas det kommer att smaka :)


Här nedan är en hög med bilder från fredagens aktiviteter, det är underbart att se de engagerade kockarna och medarbetarna på Klockarhöjden. Tack vänner att jag fick förmånen att få vara lite delaktig och att ni tog så väl hand om mig. LuvyaAll :)




Här går de färska morötterna i ångugnen






Dill, ättika och socker som grundkrydda till dillköttet











Visst är det härligt att man har så här kul på jobbet, man förstår varför de gör så bra mat med den inställningen!





Arbetsglädje




Så här ser 95 kilo dillkött ut innan vi förpackar



Hmm, hoppas nu att han har kryddat lagom!

Nu är det bråttom att förpacka för transport







Här jobbar vi med specialkosten, även de med speciella krav ska givetvis få dillkött i kväll










Men...vad är nu detta som serveras på min tallrik, tycks hon tänka!

Matservering på 7:an, klockarhöjden. Bra jobbat tjejer!