Sök på bloggen

lördag 12 mars 2011

Grundlurad av en räka & Fredagsmys


De hade tagit in en massa coola nya internationella varor på min lokala stormarknad, och som en matnerd så kunde jag ju inte motstå att kolla in detta:
Yesss!
De hade en US-special hörna med bland annat "PainIsGood" BBQSauce

tyvärr hade jag redan den såsen efter att min son kom hem med present från Chicago.
Men MovieTheatrePopcorn hamnade i kundvagnen.

I kväll skulle jag njuta :) mmmmums....

Men...
...efter någon minut i micron så verkade något vara på tok, en odör som jag närmast kan beskriva som om någon kokar thailändsk fisksås (fast värre) spred sig i hela huset. Skumma popcorn tänkte jag, och det poppade lite långsamt också. Men sugen som jag var så poppade jag klart (utan att kika in i hörnet av micron), smakade och blev mycket nöjd (funderade dock fortfarande varför det var så skum doft, jänkarna är tydligen väldigt speciella).

Så idag, tre dagar senare skulle jag tina en frukostfralla, och längst in i micron hittade jag boven i dramat: en mumifierad räka som måste hamnat där för nån vecka sedan. attans ha ha!
Gårdagskvällens fredagsmys blev Argentinsk Carpaccio från MeatTheWorld
Helt underbart gott!!!

Även Skrollan blev nyfiken av denna delikatess!!


måndag 7 mars 2011

Min underbara helg i Lerum


I helgen blev jag bokad av min goda vän Yvonne att arrangera en middag till hennes vänner och dotter med pojkvän. Upplägget var att jag fick fria händer så länge det blev kalasbra, Ooops kände lite förväntningar där. Hur ska detta gå?


Men fortare än en gris hinner blinka så satt jag i en bil från Landvetter på väg till Lerum.

Eftersom detta handlade om mat så begärde jag genast (efter att snabbt kastat in resväskan): nu drar vi till storstan och fixar ingredienser till den stundande festen.
Så då var vi då i Nordstan och jag frågade försiktigt: Vad tänkte du att vi ska äta i kväll då? (festen var nästa dag). Yvonne kontrade med ett piskrapp: Det bestämmer du!! Kocken! Ooops, ribban satt. Sagt och gjort, jag tog täten in till FeskarBröderna:

Och av en händelse så låg där en fantastisk piggvar och skrek: TA MED MIG HEM!!

Den fick strax sällskap av en påse västkusträkor, 2 paket är väl lugnt tänkte nog Yvonne men ack så hon bedrog sig...

...när det var dags att betala såg hon kassörskans spända och skämmiga blick under lugg: "ni har handlat fisk för 600spänn." Ooops igen!!!

Men nu jäklar ska vi hem och laga mat

Piggvaren är på gång

1½ timmes mekande senare stod detta på bordet:
Ugnsgratinerad piggvar med pommes Ducesse!

Jag lovar att jag gjort själva "personal Jesus" mister M, avundsjuk över denna gratäng även om jag glömt tyllarna hemma och fick till en ganska ful spristning. Detta var absolut den godaste gratäng jag någonsin gjort & ätit.
Yvonne agerade ständigt som min köksslav och tog glatt hand om mitt sölande i köket. Vilken kvinna :)

Ett antal GT's senare så blev det snabbt lördag. Dags att börja preparera kvällens fest, men först ville vi ha lunch. Så jag snodde ihop en gräddig Bouillabaise av rester från gårdagen + spill från förrätten

Här är huvudrättens kött: Wagu/Kobe förstås vad annat, hon hade ju sagt fria händer, Hmmm...Im in heaven!! Tänk inte tanken, fråga inte. JA DEN VAR SKITDYR!!! Men så j.....vla gooood! Tack underbara Meattheworld för att ni finns.

Här är en bild på min förrätts skapelse:
Kronprinsessans Laxtartar med misomajonäs!

Juste dukning, inte sant? bara gästerna som saknas!!

Min ugnsrostade potatis som ska komplettera köttet tillsammans med en hemslagen bearnaise (förlåt Linda & Ingrid: jag kunde inte låta bli), portvinssås och snabbinlagd svarvad färsk rödbeta

Här har jag börjat lägga huvudrätten

Och så här blev det till de mer hungriga av gästerna
Wagubiff med bearnaise/portvinssås, rostad potatis, rödbetsgarnityr och sallad

Mums, smack, Mmmm, oj, hur i h."#¤te har han gjort?, ahhh, ohh.
Lovorden tog aldrig slut, jag trivdes som fisken i vattnet, YESS: alla dansar Conga!! HIHI! Jag bara lapade i mig beröm!

Givetvis ville de veta alla detaljer

Och efter middagen så bjöd jag på min Tiramisu...


, och JA! Leif de var alla 100%Nöjd(a)

Även om en av gästerna såg lite orolig ut


Efter en sen kväll med mycket matsnack och festmys så vaknade vi så småningom upp till söndag, givetvis blev det att slava mat igen ;) Vi tog en tur till affär´n och vad träffar jag på då? jo: en kanonbra fiskhandlare förstås, JAG VILL BO PÅ VÄSTKUSTEN, detta är orättvist. men...
...snabbt inhandlades ett nät med färska blåmusslor, lite linguini m.m.
Så jag snodde ihop vad jag borde gjort i "Italien-utmaningen", nånting jag behärskar och älskar: Pasta Moule Marinare

-Åke

torsdag 3 mars 2011

Hemliga lådan, orgasmen och mina brudar


Ja då står man återigen inför en till synes oöverstiglig utmaning, hur tusan ska jag få till något vettigt av detta, allt runt köttet skriker ju FLÄÄÄSK!
Men så kommer jag på det "Schnitzel", faan vad smart och unik jag är! eller? Alla verkar banka på tunna skivor kött, verkar vara fler som kom på samma briljanta idé, men nu gäller det att försöka utmärka sig positivt!!!
Marcus kommer förbi och verkar intresserad av mitt sardellsmör, nu börjar nerverna landa, det kanske kan bli något av detta :)
Han kikar också lystet på mina perfekt tournerade potatisar, YESS
Och det känns som de öser beröm över mig, HEMMA!! "Alla dansar Conga"
Och så Orgasmen: Filmteamet LOOOVADE ju att inte ta med detta men ack så lurad jag blev, med det är faktiskt rätt: Med all osäkerhet, spänning, urladdning så blir beröm vid podiet en förlösning som lätt kan mäta sig med...Ja just det!! en sån...

Sen står man då på rad IGEN och vet inte ett skit...
Tre var sämst, och här står vi tre, ljög de bara förut när de smakade på maten, eller? vad händer, nej nej inte igen! det får inte hända...

YEEEEEESSSS!!!

Sen blev det ju bara så fel, mina brudar, Norrlandsjäntorna, gullesnuttorna, mina bästa vänner.
Lämnar.
Oss.
Ikväll.

Så skulle det ju inte bli, jö. Jävla BEA.

Tur att Andreas finns kvar i alla fall, men det är inte riktigt samma sak ändå. Hoppas nu att det går bra för dem ute i den "Riktiga världen", vi (jag) saknar er...

Och nästa vecka bär det ut till skogs :) Svett och beväring, det blir grejor det. Hoppas jag får "Kepsen" i mitt lag :)

måndag 28 februari 2011

Kinesiska muren


Den sanna historien om min päronTarté

Denna utmaning visade sig bli ett äventyr utan sin like. Jag hade (och har fortfarande) stor respekt för detta fantastiskt vackra bakverk som visades för oss.

Hur i helsike ska lilla (Hmm) jag lyckas göra någonting som kan göra detta rättvisa?
Men sagt och gjort: Nu är det inte dags att få kallfrossa, in i plåten (he he) och kör så det ryker!!
Som vanligt så öser jag på i 190 och mekar till min pajdeg snabbare än nånting, men en pajdeg ska ju vila i kyl i nån timme, hur gör jag nu då??? Det blir att kladda fast kletet (hade nog lite för mycket smör i degen!) i formen och köra ändå.
Just när mitt "pajskal" går in i ugnen så får de andra deltagarna stora skålar med krossad is, faan! piss och pest! Varför tog jag det inte bara lite lugnare, nu ligger allas degar och gosar på is utom min som redan gräddas för fullt.
Ja ja nu är det som det är.
Och precis som Marcus säger så fick jag kalla fötter när jag skulle koka upp krämen, jag ville ju inte att den skulle skära sig och så var jag inte så lite stressad över min bautadeg som gräddade i ugnen. Men päronen fick jag till perfekt, alltid nått. Hoppas nu att de inte märker att pajskalet är lite väl "AlDente".
Efter tävlingen frågade jag (lite försiktigt) Leif Mannerström vad som var fel med min Tarté. Svaret jag fick glömmer jag aldrig:

" Den var ju för FAAN som Kinesiska Muren!! "
, den kommentaren sa allt, jag förstod.

Så gick det med min mörkning av pajskalet. Som tur var så klarade jag mig med en hårsmån kvar i tävlingen en vecka till. Phew...

lördag 26 februari 2011

Ja! Det går utmärkt att laga mat i plastfolie...

Dags att visa hur det går till.

Denna gång började jag med några ytterfiléer av gris, jag saltade filéerna med grovt salt i 1 timme, sköljde och torkade av dem.

Sen putsade jag till dem och spred ut ett ark med gladpack som jag saltade och pepprade och la en filé på
Skar av gladpacket och lindade ihop filén som en korv.
Aluminiumfolien är endast där för att ge stadga åt härligheten.
Filéerna i ugnen (+80 grader celisius), det tog ca 2 timmar att få upp innertemperaturen till 72 grader.
Här har jag tagit av all folie + plast och brynt köttet i mycket varm gjutjärnspanna.
När ugnen värmdes upp stekte jag tärnad potatis med gul lök och lite olja.
kokade och smörade lite grönsaker och gjorde en söt rödvinssås på köttsafter mm.
Här är resultatet:
Det var väl inte så konstigt??