Sök på bloggen

fredag 31 maj 2013

Snart helg! Sommar i Maj

Vecka 22, 2013: Snart är helgen här!

Phew...

Har haft en jobbig vecka på IT-jobbet så här i betygstider, men vi har haft en underbar vecka med sol, sol och mera sol, så det kompenserar mer än väl den höga arbetsbelastningen.



Nu när helgen närmar sig så börjar inspirationen så sakta smyga sig på.

Jag har flera projekt som jag hoppas att jag hinner och orkar med.

-Växthuset som så sakta börjar ta form nu.
Det gamla som jag skaffade i fjol: ett i aluminium/plast blev ingen hit: Först blåste det bort 2 gånger och fick byggas upp från grunden gång efter gång. Sen glömde jag skotta av snön i vintras vilket gjorde att hela skiten rasade ihop i en hög söndervridna delar.


Embryot till mitt växthus
Söndag: Idén börjar ta form: 22 graders lutning, nu ska väl faan snön kunna rasa av.


Denna gång bygger jag ett växthus från grunden i trä och glas, hoppas jag tänker rätt och att det blir så bra som bilden jag har inne i skallen, vi får väl se!! Hoppas att Marianne har tid att piska på mig ordentligt, så att det nu blir gjort nån gång.

-Fläsket i kitteln.
I måndags fick jag en massa fläsk från underbara Lena Lundkvist, detta har legat i en 5%'ig kryddlag hela veckan och planen är att det ska rökas i morgon, lördag.

Fredag 18:00. Började redan i kväll med fläsket, laddar bradley'n och hoppas på smaskens fläsk i morgon :)
Lördag 11:00. Här har vi resultatet, en större bit är redan uppskuren och paketerad. Leg'en blir det väl bara att GO-karva ur. Gott som F.N blev det då ;)


-Middag.
Jim Ortez, en god vän på Facebook gjorde en underbar skaldjurssoppa med jätteräkor, musslor och annat gott i Latin style (som alltid med Jim), så nu MÅSTE jag göra en skaldjursgryta, jag bara MÅSTE!!!
Middagen fixad: Marulkskind, kammussla, blåmussla, Bouillabaisé bas, Check

-Lunch.
Sen är det ju frågan: Vad ska jag göra som lunchmat till jobbet på måndag!? Ja vi får helt enkelt se vad som händer...

Lunchmaten blev: Filégryta med ris (en tomat/gräddbaserad gryta med fläsk och kycklingfilé, morot, sellerirot och oregano)

-Åke

tisdag 21 maj 2013

Västerbottensost soppa


Fick ett recept med mail idag, så jäkla kul med lite byteshandel mellan länsgränserna.
Supertack för detta, Inga Långhed i Luleå, ska givetvis laga detta snart!

Västerbottensost soppa


5 dl vatten
2 geleklumpar (Fond du Chef, kyckling)
2½-3 dl västerbottensost
400 gram osaltat smör
Koka upp fond av geleklumparna och 5 dl vatten. Riv osten. Häll den varma fonden i en mixer, häll i den rivna osten och det tärnade smöret. Kör mixern tills smöret smält. Smaka av. Tillsätt mer ost om den smakar för lite.
Lägg några krutonger (6-7 st) i tallriken vid servering!

Smaklig måltid!

**

Nu har jag provlagat soppan, det enda jag ändrade på var att:
-Jag lagade den i Thermomixern på 4 min blankt, phew...
-Serverade Västerbottenflarn till i stället för krutonger
-Körde några tag med pepparkvarnen
-Och lite persilja/timjan som garnityr




Jäklar så god soppa det blev, kan verkligen rekommendera denna super-enkla och kanongoda soppa.
-Åke

torsdag 16 maj 2013

Gotländsk Entrecôte på mitt vis

Hade tur igår och fick tag i en riktigt fin bit hängmörad Gotlands entrecôte.

Jag kryddade med salt, tellycherrypeppar och timjan, vaccade och körde köttet i SousVide'n 52c i 3 timmar. Tillsammans med en bit märgben och flingsalt i egen påse.

Kylde ner alltsammans och idag tog jag återigen fram bitarna.

Såsen gjorde jag på rödvin och marsala som jag reducerade till sirap tillsammans med purjo, morot, lite ostronskivling och benmärg. Smakade upp såsen med kalvfond, messmör, lite honung, tomatpuré och avslutade med att montera kallt smör.

Jag gjorde en deg på salt, vetemjöl och äggvita. Kavlade ut degen och bakade in en morot i den. Körde i 180c ugn.

I samma ugn körde jag en halv vitlök med flingsalt och olja och en bit purjolök.

Ärtor kokade jag med smör i micro'n.

Fräste ostronskivling & paprika i het panna och stekte sedan köttet hastigt i pannan.

Äntligen var nu alla komponenter redo för uppläggning.

Hår har vi nu resultatet av dagens vemödor

Smarrigt
Jag kan garantera att detta helt enkelt var "SkitGott", vilken jäkla sås jag fick till: ingen maizena eller balsamico inom synhåll och en supermaxad köttsmak!
Tack Leif Mannerström, Marcus Aujalay och "Pertan" för att ni tjatade så förbannat om att köra genuina såser från grunden. :)

torsdag 9 maj 2013

Vårens första BBQ-ribs

Har fått tag i några riktigt fina färska shortribs som jag tänkte omvandla till smaskiga BBQ-ribs.

Grundkrydda: Adams Rib/Rub, glace: Borsén's BBQ-blues mixat med Texas Honey.

Dag 1: Saltlake 6%

Då får vi se om ett par dagar, snart är det långhelg. Då blir det dags att köra dessa bitar i rök/grillen i "några" timmar.

Dag 2: Inget spännande att visa upp, har plockat upp köttet ur lagen och lagt det i plastpåsar som nu vilar i kylen

Dag 3: DDay

Gick upp 8:30 och startade grillen, vattnade en hink hickory och plockade fram Adams och mina favo BBQ-såser

Uppstart 08:30

09:00 Köttet rubbat med Adam's

10:00 Om någon undrar så är det en blivande Pulled Pork som ligger uppe på hyllan och gottar sig

11:00 Första lagret BBQ-sås (BBQ-Blues: Tack Christer och Jonas)

12:00 Mer mopping

Smoking...

13:00 Äntligen börjar det likna något ;)

13:00 Bit #2
14:00

14:00 Nice

PP'n börjar se bra ut också

15:00

15:00 Pulled Pork'en färdig ;)

16:00 dags för smakprov

16:02 Skär lite skåror i köttet för att få ner såsen ordentligt och slår in köttet i folien för att det ska möra till sig i de egna safterna sista timmen

16:05 Smaktest, mums mums. Jäklar så gott. Bara en timme till nu sen får det lov att vara klart (8 timmar BBQ). Nu kom jag precis på vad jag glömt idag: Klä på mig!
17:15 Äntligen färdigt efter 8 timmar i grillen

Och kniven bara glider ner i det saftiga köttet ;) ;)




Sjukt gott, synd att det bara är jag som kan äta det. Marianne käkar inte mängder av kött. Och jag som har 3kg.
plus ett lass med PulledPork : DrAtkins here i come, eller så blir det akuten :)


Glace Porr

torsdag 25 april 2013

Sexig ryggbiff med världens kanske snabbaste bearnaise

I går fick jag tag i en ryggbiff från Nyhléns, jäklar a nåda vilken biff, här blir det att meka lite för att förstärka de redan underbara smakerna.



Jag vaccade biffen med Tellycherry peppar och lite salt igår.
I dag lade jag paketet i SousVide supreme'n och satte den på SousVide i 90 minuter / 53c.
Kokade några pärllökar och lite morot som jag senare brynte i olja.
Ärtpurén är först kokta ärtor som vilat i isbad och sedan mixats med rapsolja och mynta
Bearnaisen är en historia för sig, kanske världens snabbaste bea: 2 min blankt, de ni.

Min snabba bearnainse:

1 äggula
1 tsk dragonvinäger
lite salt / peppar
en nypa inlagd dragon
en nypa lökpulver
25g smör
lite finhackad persilja
citronsaft efter smak

blanda allt utom smör, persilja och citronsaft i en mugg som stavmixern passar i.
smält smöret och koka tills allt bubblar stillsamt
kör ner mixern i muggen och tillsätt det varna smöret långsamt samtidigt som du pulsar upp och ned.
Smaka upp med persilja, citron och ev. lite mer salt.
Håll varmt till servering.

Sen är det lite stekt tunnbröd, lite tomat och några skogschampinjoner.
Biffen är brynt i mycket het panna och vilad 10min.
Jäklar så gott detta blev, och kul att bea-idén fungerade ;)

-Åke