Sök på bloggen

fredag 31 augusti 2012

Blomkrukan

Nu i helgen kommer Mats Melander och hans fru Maria hem till oss, vi ska gemensamt besöka Skellefteå's matfest.

Vis av tidigare erfarenheter så vet jag att detta besök även kommer att innefatta avancerat matnerderi, senaste gången vi träffades var hemma hos Mats & Maria i juli och då landade vi till slut på en 11 rätters middag, så mina tankar börjar snurra runt "vad ska man nu hitta på" !!

En idé är att göra en förrätts-amouse som ser ut som en liten blomma i kruka.
Det man ska se är basilikablad och en blomma som sticker upp ur en jord av olivoljegrus.

Prestationsnerd som man är så provkörde jag givetvis denna skapelse.
Och JA! inspiration finns från Noma, Heston mfl. även om detta är min skapelse.

Sen kommer vi säkert att leka med SousVidé'n och Thermomixern också, men det blir en annan historia :)

Min blomkruka:
Förskissen
Så här blev det




Olivoljegrus:
50g grön olivolja (eller kallpressad rapsolja)
30-40g Maltosec
½g salt
Allt pulsmixas i blender till jordkonsistens, grovhackad svart oliv kan tillsättas ( fungerar INTE: för blött)!

Laxtartar:
50g Färsk laxfilé, tärnas 3mm
5g hemlagad senap, tillsättes
5g äggula, tillsättes

1tsk olivolja2tsk dill, finhackas och blandas ner
1msk mycket finhackad lök tillsättes, 3mm
Smaka av med salt/peppar/citron.

Inlagd rättika:
50g rättika, strimlas fint (använde grönsakssvarven)
10g morot, strimlas fint (använde grönsakssvarven) 
5g röd chili, strimlas fint (körde med torkade chiliflake's)
½dl destillerad vinäger (kinesisk)
1dl strösocker (kanske lite väl mycket, pröva med hälften)
½dl vatten
Blanda lag och hetta upp tills allt socker är löst.
rör ner övriga ingredienser och vila i kyl minst 2 timmar. (under lock: rättika i lag luktar väldigt starkt)

Varva ingr. enl bild ovan, garnera med basilikablad (hade både lila och vanlig basilika i växthuset) och luktärtsblomma. Ev. kan en skiva isomalt eller liknande behövas för att täcka hål i krukans botten.


-Åke

Inga kommentarer: