Sök på bloggen

fredag 30 december 2011

Nyårsmiddagen i Ursviken börjar ta form

Fick precis samtal från min vän Janne så nu är det spikat, nyårsafton blir hemma hos mig.

Min idé till NyårsMiddag ser ut så här (än så länge...), recept och bilder kommer inom kort...

  • Liten kallrökt älgcanapé
  • Kräftskagen-tallrik med alla klassiska tillbehör
  • Hängmörad SousVide (55c) ryggbiff med potatisgratäng och nyslagen bearnaise (eller rödvinssås med trattkantarell, får se vad som känns bäst. Kanske båda? )
  • Lingonchokladmousse med vaniljglass i nybakat rån

Älgcanapé
8 - 10 snittar

8 tunna skivor kallrökt älgstek (eller renstek)
1 dl vispgrädde
1 cm pepparrot
2 skivor kavring
Machesallad eller liknande microgrönt
8 cocktailtomater
8 cocktailpinnar
Norrgott eller margarin
  • Smöra kavringen
  • Skär 8 snygga rutor av kavringen, ca 2x2 cm
  • Vispa grädden
  • Riv pepparrot och rör ut i grädden, smaka av med salt och peppar
  • Lägg en skiva älg hopvikt på varje bröd
  • Klicka på en dutt grädde
  • Stick pinnen genom tomat och salladsblad och spetsa sedan brödet

tisdag 27 december 2011

God fortsättning och Gott Nytt år!!!

Japp, så var då årets jul avklarad.

Det är så härligt att få rå om sina hemvändande ungdomar en liten stund så här i juletider.
Julfirandet blir med splittrade familjer faktiskt större på något sätt.

Julafton med Marianne och hennes stora familj, kanon!
-Julbord med allt vad det innebär
Juldag med hemvändande yngre son och nybliven flickvän, kanon kanon!
-Tacobuffé
Annandag med bägge söner med sina respektive, kanon kanon kanon!
-ÄlgCarpaccion från mitt NorranReportage på Julafton
-SousVide kycklingfilé med torkad tomat/mandel/vitlök's fyllning, Saffranssås, Apelsinkokt morot, Brässerad Savoykål och Potatisgratäng.
-Planen var en efterrätt med glass, men vi var för mätta efter varmrätt så den blev inte av.


Nu väntar Marianne och jag på nästa upplevelse i slutet av veckan.
Jag har en reservation för två på Restaurang Bryggargatan nu på fredag 30/12.
Ska bli spännande att få smaka sig igenom några av deras rätter.
Och sedan avsluta fredagskvällen med lite "Stig Helmer The Movie"

Planer smids också för fullt för att ha en middagsbjudning på Nyårsafton för ett mindre antal gäster hemma i Ursviken, hoppas allt går i lås.

Mina sidoprojekt under julhelgen har innefattat:
-SousVide kokt julskinka (36 timmar/62 grader)
-SousVide rullsyltan (12 timmar/72 grader)
-SousVide kycklingbröst 24 timmar/64 grader),
 ja ja jag vet... jag är knäpp och lite förälskad i mitt vattenbad men pojkar måste få leka lite för att känna sig som män :)
- Franska baugette's (Tack Julia Child för den sista pusselbiten i mitt baguetteäventyr: Kalljäst deg 20 timmar, utkavlade och sedan cigarr-rullade baguetter, till sist snittade och in i 270grader med vatten inkastad på plåt)

God fortsättning och ett Gott Nytt år
-Åke Lithén, Ursviken

ps. Tack Katja mfl. för ett fantastiskt reportage i Julbilagan av Norran på julafton...