Sök på bloggen

fredag 15 februari 2013

Min Päronkyckling

Har haft en liten idé som grott i bakhuvudet under veckan: Päronsås.

Så i morse rimmade jag en kyckling som jag i kväll späckade med vitlökssmör och körde i ugn (120c).
Såsen blev ingefära, päron, smör, rödlök, vitlök, socker och vitt vin som fick gå i thermon i 70c i 20min, silade av och reducerade med hönsfond, xanté och lite vinbärsgelé. Monterade en klick smör + lite pärontärningar.

Kycklingen fick en liten stund i 200c för att få färg.

Tillbehör: Smörslungade rödbetor

Mums, allt fungerade helt underbart, cool!

Det är så kul att ha en idé i huvudet som sedan visar sig fungera perfekt på tallrik




Recept på min päronsås:



  • 2 st fasta päron med mycket smak
  • ½ solovitlök eller 2 klyftor vanlig vitlök
  • 1 msk lök (röd eller charlotten)
  • 2.5 cm skalad ingefära
  • 1 msk smör + 25 g smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk soya
  • 3 msk socker
  • 1 msk Xante päronlikör
  • salt / peppar / citronsaft




  • Skala och tärna päron (lägg i kallt vatten med en droppe citronsaft)
  • Grovhacka lök, ingefära & vitlök
  • Fräs hälften av päronen tillsammans med lökhacket och socker i 1 msk smör
  • Häll på vin och vatten och sjud på ca 70c värme i 20 minuter
  • Sila såsen, tillsätt konjakslikör och reducera till hälften
  • Smaka upp med salt och peppar
  • Montera med soya, smör och pärontärningar