Sök på bloggen

lördag 9 februari 2013

Mästerkocksfest i Nacka

Jag har varit på ÅretsKockfinalerna större delen av dagen.
Träffat massor med vänner och kockar, en härlig tillställning.

Och det häftigaste var att vi bestämt att åtta av oss (mästerkockar, kokboksförfattare och vänner) ska träffas till kvällen och laga varsin rätt och på det sättet få en hejdundrande avsmakningsmeny.

Jag, Linda Tjällberg med man Roger tog sikte på hötorgshallen och handlade loss som de nerdar vi är.

Jag fick med mig blåmusslor, diverse grönsaker, grädde och några flaskor torrt vitt vin.
Linda rockade loss på hängmörat oxkött m.m

Efter det blev det taxi hem till Jessica i Nacka.

Det var nu det började. Jessika hade ett "barkök" av kompakt modell, och vi ville ju alla vara i köket så det blev en tight logistikövning att ta sig in, runt och ut. Det är vid sådana tillfällen man verkligen kommer varandra nära! :)

Kallis blev golvet runt barköket, riktig "närakänsla"
Här är värdinnan i egen hög person

Först ut var Gunnar som bjöd på en thaiinspirerad trio.
Fräscha vårrullar med räka


Tonfisksachimi med papayasallad
 


Hjärtmusslor
*ingen bild på dessa*

Sen var det Pernillas tur att efter lite logostikövningar, disk och sånt att äntra köket.
Tartar på salmalax med tillbehör

Ingen strupe gick torr under kvällen: Vi alla hade vin anpassat till våra rätter

Efter det blev det dags för mig att jobba.
Jag bjöd på en Moules Marinare med Jessicas vitlöksbröd till

Blev en kanon Moules med saffran, fänkål, morot, tomat, vitlök, chili, persilja, grädde och mycket torrt vitt vin


Nu var det Lindas tur
Sotad tartar på hängmörad ryggbiff på en polkabeta med diverse tillbehör



Här slank Jessica in med en cleanser i form av: grapefrukt / campari sorbet, klockrent!
*ingen Bild*

Och Jessicas rätt blev en variation på köttfest med ett kryddigt smör

Anette snodde ihop en underbar dessert med mycket vit choklad

Linda2 hade en bricka med fantastiska ostar och tillbehör
*ingen Bild* Osäker på om det var promillehalten eller om vi helt enkelt var för mätta, men kamerorna glömdes bort!

Lite mingelbilder:

Gäster: Linda Råberg, Anette Rosvall, Gunnar Mattiasson, Pernilla Elmqvist.
Roger Tjällberg är kypare, jag tar kortet och Linda Tjällberg slavar i köket





















torsdag 7 februari 2013

Project Pancetta...

Ja då har jag äntligen satt fart på mitt pancettaproject.

Förprep:
För en vecka sedan rimsaltade jag färskt sidfläsk med min kryddblandning.

Kryddblandning:

  • 1 msk Rosmarin
  • 1 msk Timjan
  • 1 st Muskotnöt
  • 4 st Lagerblad
  • 1 msk Svartpeppar
  • 1 dl Salt
  • 1 msk Nitritsalt

Blandningen mixad i en kryddkvarn.

Allt har legat i kylen i en påse som jag vänt på så ofta jag kommit ihåg.

Vecka 1:
I dag var det dags att skölja av köttet med vitt vin och sedan gnida in ny kryddblandning.
Efter det hängde jag upp bitarna i den gamla husvagnskylen med ett bläck under, på bläcket ligger ett lager grovsalt som ska suga upp droppande köttsafter.

Har inte saltbädden på plats på denna bild.
Ser spänt fram emot att se hur detta utvecklar sig, vi ses om en vecka ;)

Week 2, en vecka i kylen

Det ser inte ut som det utvecklats något otrevligt än, har bytt saltbädden som dragit åt sig en hel del fukt.

Nu har det gått 4 veckor och det kändes som att det var dags nu!
Dags att se hur det gått.

Sagt och gjort, jag skar upp några skivor och snacka om positiv överraskning!
Det luktade gudomligt.



Kött och fett såg ut som när man skär den bästa PataNegra, fettet var precis så där som salva mellan fingrarna.

Och en underbar arom lade sig i köket när jag stekte skivorna, inget vattenstänk eller kokning som billigt bacon ger, bara fantastiskt smältande fett.



Och smaken! Het enkelt fantastiskt, kanske en aning för salt, men vad gör det en solig dag ;)

Detta är inte sista gången jag gör egen pancetta, Har lite griskind i frysen, hmm, kanske den skulle få sig en omgång :)

-Åke