Sök på bloggen

söndag 18 augusti 2013

Kräftsoppa från grunden


Skaldjurssoppa


4 portioner

Detta är ett fantastiskt sätt att använda det man oftast kastar bort efter att man ätit skaldjur kvällen innan. Har ni inte tid just då: Frys bara in skalen, de håller någon månad utan problem.
Provar ni detta kommer ni aldrig att kasta skal igen.

  • 1 liter skal från Räka, Kräfta, Hummer, Krabba eller liknande
  • 1 dl skalade räkor, kräftstjärtar, laxbitar eller liknande
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 dl finhackad morot
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
  • ½ dl Selleri (blek eller rot)
  • ½ dl Färsk Fänkål (gott, men kan uteslutas)
  • 5 vitpepparkorn
  • lite bladpersilja (även stammen) Dill är också gott
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk currypulver (kan uteslutas)
  • ~ 500 ml vatten (Så det täcker skalen)
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk olja
  • ½ dl spad från kräftorna
  • 1 tsk sambal olek eller cayennepeppar (kan utelämnas)
  • Salt, peppar och lite citronsaft (ca 1 msk)

Lägg skalen i en handduk eller plastpåse och banka sönder dem med en kastrull.
Lägg skalen på ett ugnsbleck med hälften av moroten, lök, curry, tomatpuré och selleri
Ringla över oljan och kör i ugn (180-200c) tills det fått lite färg
Ta ut ur ugnen ock lägg i en kastrull, deglacera formen med vinet och häll i kastrullen
Tillsätt vatten, hälften av vitlöken, saffran, fänkål, pepparkorn, persiljestam och koka upp
Skumma av och sjud på medelvärme i 15-20 minuter, sila sedan av i ny panna.
Koka ner till ¾ och tillsätt grädde och övriga ingredienser, och ev. en skvätt konjak!
Smaka upp med salt, peppar, citronsaft, kräftspad och red med lite maizena eller potatismjöl.

Servera med räkor eller motsvarande (? rått kött: tillsätt till het soppa 4 minuter före serveringen)
Det är även gott och snyggt med lite olivolja, cremefraiche och persilja på precis när du serverar.
Och till sist: Givetvis hör ett gott bröd till!

-Åke Lithen, Åke’s KÖK



Här bankas skalen

Dags att rosta skal och rotfrukter

Fänkål

En fond blir till

Dags att börja skapa soppa

Serveringsförslag: Grovt skivade kräftor, dill och persilja

Och till sist: SOPPAN!!

2 kommentarer:

Idefixer sa...

Underbar bas för soppa, som jag gärna använder för att göra en fisksoppa av lax

Unknown sa...

Testa att lägga lite rökt lax och en dillvippa i en sopptallrik. Häll på kokhet bas. Klart!

Matigare: lite kokt ris eller quinoa under fisken.