Sök på bloggen

torsdag 3 januari 2013

Strimlad Biff med Bambuskott

Åke's Strimade Biff med Bambuskott
4-6 portioner
  • 500g lövbiff
  • 2 burkar bambuskott
  • 1 gul lök, strimlad
  • 1 msk FÄRSK ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm krossad chili (eller cayennepeppar)
  • 1 dl ljus soya
  • 1 msk socker
  • 1 msk mörk soya
  • 1 msk sherry
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 liter vatten (knappt, börja med hälften)
  • 1 msk olja
  • 1 tsk rostad sesamfröolja
  • Salt och peppar efter behov


Strimla biffen och lägg i skål
Skala och riv ingefära och vitlök, lägg i samma skål
Häll på ljus soya, chili, sherry (kan uteslutas eller ersättas av Shaushin Risvin) och socker
Rör och vila i 30 min

Stek köttet i oljan (het panna)
Tillsätt övriga ingredienser (+ marinaden från köttet) och smaka upp tills du är nöjd med salt, socker och peppar
Rör ut lite maizena i KALLT vatten och red upp till önskad konsistens
Häll till sist ner lite sesamolja, men var försiktig! Den varierar kraftigt i styrka och smak beroende på märke och ålder.

Variation: 
t.ex strimlad skogschampinjon, shiitake eller liknande fast svamp är jättegott i grytan.
man kan även krydda med Shezuanpeppar som ger en pikant smak
lite färsk chili (urkärnad) är också kalasgott
har du egen hönsfond så använder du givetvis den i stället för buljongen

Servera med basmati, jasmine eller annat gott ris (Tips! några droppar av sesamoljan kan gärna slinka ner i riset också)

2 kommentarer:

Martin Svensson sa...

Några droppar sesamolja?

Unknown sa...

Absolut!
Du har helt rätt, en rostad sesamolja av god kvailtet ska definitivt vara med.
-Åke