Sök på bloggen

söndag 21 oktober 2012

En härlig helg!!

Den här helgen for jag och Marianne's hund Michell på en liten resa ner till Umeå.

Min son Pontus har precis fyllt 25 och Melander har just kommit hem från en komplicerad operation så vad kunde vara bättre än att göra en liten "Walkabout" och hälsa på i Björkarnas stad.



Sagt och gjort, avslutade tidigt på jobbet och for hem för att hämta hund, presenter och lite matvaror. Visste att när Mats och jag träffas så brukar de mer udda råvarorna komma fram, så jag garderade med kalvbräss, snaps av Naga (världens starkaste Chili) och massor med annat smått och gott. Plus att jag hade rimmat en bosarpskyckling till Pontus och Maria.

Frysbagen blev knökfull + att det blev några extra påsar. Marianne (som skulle vara hemma och jobba hela helgen) undrade om jag skulle flytta samtidigt som hon slängde in ytterligare en påse, denna gång med hundgrejor ;) 


Första stoppet på resan blev vid Hökmarksberget


Eftersom det fortfarande var öppet på Fazer (Lövångersbröd) så blev suget för stort för att kunna passera Hökmark utan att fara in och se vad de hade i gårdsbutiken!


Resultatet blev ett par kartonger nygräddat tunnbröd

Resten av resan var snabb och relativt händelselös (hade en ny talbok av Buthler/Öhrlund i högtalarna)

Väl framme på min första anhalt (hemma hos Mats och Maria) blev Miche och jag anfallna av Tula och Mats två småtjejer (Maja och Matilda 6 och 7 år).
De hade bakat sina första Cupcakes och var Sååååååå stolta




Man undrar vad som kommer att hända med dessa brudar, att växa upp i denna matnerdande och kreativa miljö kanske  sparkar dem i en riktning som gör att de blir några av våra framtida matgiganter, vi får se. Intresset är det då inget fel på! Kolla in dessa CupCakes tjejerna gjort själva (lite hjälp av pappa Mats, men vi vet ju hur bra han är på CupCakes så detta är garanterat brudarnas skapelser! hehe
Som f.d. småbarnsförälder var det lite som att komma till himlen, ungar är för goa i den åldern :)

Längre ner finns bilder från fredagskvällen!

Pontus kikar på datorn och ser fascinerat på resultatet av fredagskvällens matnerdande
Dag två traskade Miche och jag vidare till Pontus och Maria, vi fikade och han fick presenter.

Jag trancherade upp kycklingen och så satte vi snabbt en fond innan det var dags för en lång promenad i det underbara höstvädret.

Väl hemkomna så var ungdomarna hungriga så vi satte snabbt ihop måltiden, har tyvärr inga bilder på detta, glömde!

Brynte kycklingen och körde klart i ugn till 62grader, körde småpotatis i ugn med olivolja, timjan och salt. En enkel sås på fond, havregrädde, lök, morot och vit balsamico.

Honungsbrässerade morötter blev tillbehöret till varmrätten.

Jag tog ett tidigt farväl eftersom jag var ganska trött och hade en bra bit att köra hem.

-Åke
***********
Bilder från fredagen hos Mats!

Vi började sätta fart och meka mat vid 19:tiden




Här är en Mats-skapelse med ädelost, keso på endiveblad


Har min egen passare med mig idag ;)

Mats ville smaka min Misomajonäs så jag gjorde som alla kökschefer skulle gjort: satte honom genast i arbete!





Tanken här var att vi skulle ha ett snaxs till maten: Mats mammas hembakade tunnbröd med WB-ost, men vi glömde ugnen. Jag stod och funderade varför min Chipotlesås jag stod och körde ihop luktade så konstigt, men det var ju brödet som brände.







Efter diverse matlagande och fixande så tyckte vi att det nog var dags för en liten shoot! hehe



Naga "drakblodet", skål!

Vi blandade Fireball med mitt drakblod och fick till en fantastisk och milt sagt "RIVANDE" shoot

Lite garnityr: kanel, ölkorv och lime



Och faktiskt, den var jättegod med en "hmm" LÅÅÅÅNG eftersmak ;)

En rövbild till Marianne

Vi är noga övervakade av "matpolisen" Tula

Kvällens andra rätt satt: gravad älgkalv på två sätt (en endast gravad och en rökt med fruktflis) med MisoMajo, Chipotlesirap och rödvin/lakrits-sås. I bakgrunden de nya snaxen och endive-amousén

Varmpicklad kantarell med ångad sparris och pancetta

Jag gjorde två såser till detta: en Chipotlesirap till den enkelgravade och en rödvin/lakris-reduktion till den rökta

Denna gång kom vi ihåg ugnen ;)

Bordet växer så sakteliga fram, matpolis #2 har koll på läget ;)

En hummer/räksoppa med saltbakad morot i botten och toppat med färska räkor (hummerfond hade jag med mig, räkfond gjorde jag på räkskalen)

Cevichemarinerad och lätthalstrad Marulkskind med teriyakimarinad

Allt på plats, i mitten har en kalvbräss med svartrotskräm tillkommit

Här kommer lite mörka bilder, men klicka på bilden så syns det lite bättre!









Matpolis Tula har stenkoll!

Polis Miche är lite mer "undercover" till höger!


Raaaap, nu var gubbarna mätta ;)