Sök på bloggen

lördag 31 mars 2012

Mer SAIK: denna gång efterrätten, SAIK Tiramisu

Så var man igång igen då.

Tyckte att om man ätit ordentligt av pastan så kanske man vill avrunda med dessert.

ev. kan man ju ha en liten ljummen Turkiskpeppar/Gaillano layershoot med en gräddklick redo för att skölja ner det hela :) vad vet jag.


Mitt förslag på efterrätt är denna:
Lakrits och citron tiramisu med salmiakströssel







Recept:

  • 3 ägg
  • 1 paket mascarpone (250g)
  • 1 citron
  • 3 msk socker
  • några droppar gul hushållsfärg
  • 2 tsk pulvriserad lakritsrot
  • 2 tsk anisfrö
  • 3 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk salmiakströssel
  • 1 paket OERO kex
Dela upp vita och gula i två skålar.
Mixa lakritsrot och anisfrö i en kaffekvarn eller liknande
Blanda kryddor, socker och vatten i en liten kastrull och sjud i 10 minuter
Sila sedan genom finmaskig sil
Vispa äggvitan hårt
Vispa äggula och socker till vitt skum, rör i mascarpone och vänd sedan ner äggvitan
Riv skalet av citronen och rör försiktigt ner skal + saft från ca halva citronen (smaka dig fram)
Färga ev. med lite hushållsfärg
Låt vila i minst ½ timme
(Känns smeten för lös kan lite hårt vispad grädde vändas ner i smeten)
Dela Oero kexen och ta bort det vita
Doppa kexen i lakritsvätskan och lägg ett lager kex i ett glas
Toppa med kräm
Varva doppade kex och kräm tills du är nöjd
Strö över lite salmiakströssel
Done!