Sök på bloggen

lördag 24 mars 2012

Min hyllning till Skellefteå AIK

Den är gul, den är svart.
Den är rustik den har kraft.
Den är snygg, den är stark men har ett litet Löv i toppen.
Vad blir det?

SAIK pasta med västerbottninsk sås Alfredo förstås!!! 




Här är min kulinariska hyllning till våra hjältar:

Pasta 1:

  • 1½ dl durumvete
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 msk vatten
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 paket saffran ½gram


Pasta 2:

  • 1½ dl durumvete
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 msk vatten
  • 1 krm bläckfiskbläck

Sås Alfredo:

  • 1 msk hackad lök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vitt vin
  • 50g smör
  • 50g riven västerbotten ost
  • 1 dl vispgrädde
  • svartpepppar

Övrigt:

  • Torkad Pancetta från Nyhlen/Hugossons
  • Coppa från Nyhlen/Hugossons
  • 1 blad basilika /(Löven)
  • 1 tsk gräslök


Kör ihop pastorna en i taget i en matberedare, plasta och kyl över natten
Kör pasta i pastamaskin upp till läge 4, och sedan till tagliatelle
Ta fram två bläck och sprid ut coppa på den undre, lägg ihop bläcken
Hacka pancettan och lägg på det övre lagret
Kör i ugn 170grader 10 minuter
Fräs lök i stekpanna, tillsätt vitlök och vitt vin, koka av
Lägg i smöret, och sedan grädden, koka upp lite grand
Tillsätt den rivna osten och smaka av med peppar
Koka pasta i två separata kastruller i saltat vatten
Sila av när de är klara och dressa med lite olivolja
Lägg upp på tallrik efter egen förmåga
Garnera snyggt med coppa och till sist det lilla Lövet :)
Strö lite gräslök på såsen





Nyhlen/Hugossons fantastiska lufttorkade pancetta

Svensk Parmesan: VästerbottensOst

Grunden till min WB.-Alfredo: Smör, grädde och västerbotten!

Pancetta och Coppa efter 10 min i ugnen

Bra att ladda med när det är dags att förnedra Solna i semin :)

söndag 18 mars 2012

Entrecôte med potatisgratäng, rödvinssås och saltrostad morotspuré

Ja då har det hänt igen!

Var på affären tidigt i morse och på något märkligt sätt så bara "hoppade" en vacmörad entrecöte ner i kundvagnen. Jag kunde ju inte göra bort mig i kassan och be att få lägga den åt sidan. :) (egentligen var det inte riktigt det som hände: givetvis var det jag som gick i extraprisfällan IGEN)

Så...
Detta blev vår söndagsmiddag idag

 

Entrecôte the Ursviken way...
6 port

  • 1 kg entrecote av bra kvalitet

Fond/sås:
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • ½ palsternacka
  • blast från purjolök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk gåslever (kan uteslutas)
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk timjan
  • stjälkar av persilja
  • ½ liter rödvin
  • ½ liter kalvfond
  • 1 msk balsanvinäger
  • 2 msk smör
  • olja till fräsning

Gratäng:
  • 1½ kg potatis
  • 2 fina lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl riven ost
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • Morotspuré:
  • 1 stor morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjölk
  • ½ dl grovsalt


Stoppa ner köttet i SousVide 55grader asap. (Mitt fick ligga i 6 timmar)
Har du ingen SVS så stek som vanligt!
Sås:
Bryn grönsaker och pure hårt
Stöt kryddorna i mortel och tillsätt till såsen
Späd med rödvinet
Reducera till hälften
Späd med fond och övriga ingredienser (spara smöret till slutet)
Reducera till lämplig konsistens och smak
Runda av med smör

Gratäng:
Varva allt i ugnsform (salta och peppra mellan varven)
Tillsätt grädde och mjölk
Ugn 170 grader ca 1, 1½ timme (folie på slutet så det inte blir bränt)

Morotspuré:
Rosta moroten i lite folie täckt av grovsalt, ca ½ timme (använd sticka)
Skala när den svalnat lite och tärna
Puréa morot med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Serveringsdags:
Skiva köttet i 1 cm skivor
Stek köttet i mycket het panna, salta och peppra (Endast för yta och smak, köttet är ju redan 55 grader i mitten)
Låt köttet vila på bläck i 10min
Lägg upp
Klart

Såsen på gång

Marianne tog tag i potatisgratängen




Nyrostad morot

Köttet uppskuret, det blir lite sladdrigt med entrecôte från korttids SousVide, men med vass kniv så går det.

Så här gjorde jag: Sparade fina bitar av moroten som lite extra garnityr

Behöver jag säga att det var försvinnande gott?