Sök på bloggen

lördag 3 mars 2012

Variation på Majskyckling

I dag blev det dags att leka med en kyckling (ICA's egna majskyckling, hittade inte Bjäre)


Köttet åkte in i vakuumpåsar med en sked ankfett (inte till apelsinvarianten) och vaccades
SousVide supremen drog jag igång på 67 grader och stoppade ner alla påsarna


Kokade apelsinzest med socker och vatten en stund som garnityr 

I går kväll så började jag med att stycka upp kycklingen i sina beståndsdelar.  Lår och vingklubbor franskputsade jag och saltade/pepprade

Ett bröst fick några skivor bacon och lite sambal olek runt sig 

Det andra bröstet gjorde jag en apelsinskal/ingefära/lök mix till 
Skrov fick sällskap av en morot, lite purjo, 2 lagerblad och ½ liter vatten

Moset: Mandelpotatis, lite purjolök, fond, smör, en skvätt grädde

Här ligger köttet och kyls ner efter 20 timmar i SVS'en

Rev lite potatis som garnityr

Här är mina garnityr: potatis, persilja och purjolök Allt fritterat

Såsen gjorde jag av fond, alla köttsafter från påsarna och en skvätt apelsinlikör, avslutade med en ordentlig klick kallt smör (beurre montage), skummade såsen med stavmixer vid servering.
Avslutade det hela med att grilla klubborna i ugnen (229 grader) och när de nästan var klara så fick de sällskap av filéerna och skinnbiten som fick rosta till gyllene.
Skar upp 2 cm skivor av filé och varvade filé med klubbor på en bädd av mandelmos, sås och garnityr gjorde anrättningen komplett. Även några duttar lagrad balsamvinäger fick plats.

Blev väl ganska ok, visst!

måndag 27 februari 2012

Lax soppa

Här är en superenkel favorit på mitt middagsbord:


Lax i buljong

2-3 portioner / 15 minuter

150 g Laxfilé
1 morot
1 bit persiljerot
1 bit sellerirot
1 bit kålrot
4 körsbärstomater
1 liten gul lök
30 g hårdrökt sidfläsk
3/4 liter grönsaks eller höns buljong
svartpeppar
lite krasse


  • Strimla lika stora och samma mängd av rotfrukterna
  • Tärna fläsket och knaperstek, låt rinna av på papper
  • Fräs löken lätt i pannan och tillsätt sedan buljongen
  • Häll över buljongen i kastrull, peppra lite
  • Koka rotfrukterna i buljongen tills nästan klara, skumma vid behov efter uppkok
  • Ta upp rotfrukterna med hålslev
  • Klyfta tomaterna

Vid servering:

  • Strimla lax i ½ cm strimlor
  • Garnera tallrik med rotfrukter, tomat
  • Koka buljongen och lägg ner lax med hålsleven, vänta 30sek och ta sedan upp fisken och lägg ovanpå grönsakerna.
  • Häll på buljong
  • Toppa med fläskkrisp och lite smörgåskrasse