Sök på bloggen

tisdag 24 januari 2012

Äntligen snart dags att fara ner till "Schtaan"



I morgon onsdag bär det av ner till Stockholm och Waterfront, hoppas nu för faan att SAS inte strular till det igen. Jag har inte mycket tid att strula på, håller alla tummar, näbbar och klor att "världens punktligaste flygbolag" HAA sköter sig denna gång. Jej jer int bitter sen Tallinresan int'.


Ska bli härligt att återse mina vänner efter ett hektiskt år i matlagningens tecken!
Planen är ju att vi Mästerkockar ska göra en "reunion" under eftermiddagen och sedan avsluta med en gemensam middag på Griffins Steakhouse
Christian Hellberg
 (Superfint jobbat Pernilla och Jessica att ni ordnat bord)
Spännande blir också att jag lovat Andreas W att få "campa" i mitt hotellrum, hoppas nu verkligen att jag kan få ett rum med två sängar denna gång och inte en 120cm slaf  som vi delade sist. 
Och hoppas att han inte är så f...b pigg så att man får sova några timmar, gubben börjar ju bli lite gammal.
Vi har tänkt att dag två även den ska gå i matens tecken med besök på saluhallar m.m. Förhoppningsvis även en bit mat på Råkultur under dagen. 
Hemresan till Norrland är ju inte förrän sista flyget, så mycket surr blir det.

Rapport och bilder kommer...


söndag 22 januari 2012

Confitkokt griskind med bönpuré, rödkålssallad och karamelliserad lök

Så var det dags igen att leka lite med griskinden (till Mariannes förtret, hehe)



Denna gång blev jag inspirerad av ett recept i tidningen Gourmét
Jag måste säga att jag blev mycket postitivt överaskad över alla smakbrytningar, this is the shit!!!

Så här gjorde jag:

Bönpuré:

  • 1 dl bruna bönor
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk ättika
  • ½ dl vatten
  • salt och peppar
Blötlade bönorna i ett dygn före tillagning
Stoppade bönor och vatten i Thermomixern på 120grader/läge3 i 27 minuter

Hårdpulserade 2 gånger och smaksatte med övriga ingredienser
Lade krämen i spritspåse/vattenbad och sedan kyl





Rödkålssallad:

  • 3 dl finstrimad rödkål
  • 1 grönt äpple, skalat och finhackat
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk ättika
  • ½ tsk anis
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Blanda allt och ställ i kyl




Griskinden:

  • 1 griskind
  • 2 dl ankfett
  • salt och peppar
Saltade och pepprade griskinden, vilade i kyl i 2 timmar
Sköljde av kinden och la ner i trång kastrull, täckte med ankfett
Kokade i 3 timmar på mycket låg värme
Lade kinden i press i kyl över natten







Dags för servering:

  • 4 st lökhalvor
Stek löken i smör/vatten och lite olja, först under lock sedan öppet, salta och peppra
Koka en kastrull med vatten och lägg ner bönpurén
Skär och trimma till griskinden i snygga block, stek på hög värme i samma panna som löken stekts i
Lägg upp sallad, puré, lökhalva och griskind
Droppa över lite balsamvinägercremé