Sök på bloggen

söndag 6 maj 2012

Torskrygg med kapris&brynt smör

Söndag 6 Maj:
För ett tag sedan fick jag lite spännande varuprover från Håkan Broberg som driver en firma Brobergs fisk i Umeå.
Idén är att sälja Isländska toppråvaror till oss i Norrland.
En av bitarna jag lade mina vantar på var Torskrygg. En helt fantastisk råvara, underbar konsistens framförallt med tanke på att detta är frysta grejor.

Här kommer dagens tolkning av den råvararan: 

Torskrygg med kapris&brynt smör


Recept:
1 portion

  • En kylskåpstinad ryggfilé som legat framme en timme
  • 2 tsk kapris
  • 1-2 msk smör
  • 1 msk hackad pancetta
  • Saft från ½ citron
  • 1 purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 finstrimlad morot
  • 1 msk socker
  • 1 msk 12% ättika
  • ½ dl vatten
  • 3 skivade potatisar
  • 2 msk grädde + 2 msk vatten
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • ½ dl riven västerbottenost
  • timjan
  • salt och peppar

Börja med gratängen: 
Skala och skiva potatisarna, blanda med vitlök, grädde, vatten och  lite salt och peppar.
Koka på medelvärme i 15 minuter. (Rör om med sked)
Smaka av med salt och peppar, låt svalna.
Garnering:
Strimla morot fint, blanda socker, ättika och vatten i en skål och lägg i morotsstrimlorna.
Bryn pancettan i lite olja, låt rinna av men behåll fettet till fisken
Skölj och dela purjon i portionsbitar med samma längd som fisken.
Lägg purjon på ugnsfast fat, smörj in med olja, salt och peppar, kör in i 180grader.
Varva potatisröra och ost i portionsform och ställ in i ugnen bredvid purjon.
Fisken:
Salta, olja och peppra fisken.
Hetta upp stekpannan ordentligt och lägg varsamt i fisken, rör inte förän efter 3-4 minuter!!
Ställ pannan åt sidan och vänd försiktigt på fisken. Vila i 4 minuter.
Ta ut purjon ur ugnen när den fått färg, lägg fiskfilén på samma fat.
Sätt åter stekpannan på spisen och lägg i smöret, fräs kapris i någon minut, pressa ner citronjuice, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp fisken på ett purjoblad och garnera efter eget huvud: Så här gjorde jag!!!


Hepp

1 kommentar:

Marcus sa...

ja, d här blev ju riktigt bra. gratängen var inte dum, så här får d bli hädanefter.