Sök på bloggen

fredag 11 maj 2012

Hummersoppa

I dag var det fredagsmys i Ursviken.
Inhandlade dagen till ära en "vattenfryst" hummer på lunchen, den fick ligga och tina i bilen tills det blev helg.
Väl hemma blev det denna exklusiva soppa:



receptet:
2-4 portioner

1 st 300g hummer
1 msk tomatpure
Det grönaste från en purjolök
1 dl grovt hackad sellerirot
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk curry
3 dl vitt vin
1 msk konjak
1 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes
1 tsk socker
1 msk rapsolja
½ liter vispgrädde
1 msk smör
½ dl cremefraishe
1 msk finhackad purjolök till garnering (den ljusgröna delen)
kräftolja (Kräftskal, rapsolja, salt sjud i 10min,sila av)
Salt och peppar

Skala hummern och lägg köttet från stjärt och klor i kylen, grovkrossa resten
Rosta skalen med grönsakerna och tomatpuren i 220 grader/15 min
Koka ner vattnet hummern kom i till hälften
Tillsätt det rostade och vinet, koka ner lite
Tillsätt konjak och sjud tills alkoholen är borta
Sila av all vätska i ny kastrull och koka upp
Häll ner grädde i omgångar och koka ner till önskad konsistens och smak
Smaka upp med socker, citron, salt och peppar
Fräs kräftdelarna tills genomvarma och servera genast med purjohack och qurnell av fraishe

Innan fonden

Klar förutom Fraishe

Inga kommentarer: