Sök på bloggen

lördag 4 februari 2012

Lättrökt pilgrimsmussla med svartrotskräm

Lördag = Lekdag!
I dag tänkte jag leka lite med en mussla :)

Lättrökt pilgrimsmussla med svartrotskräm, rökt sidfläsk och blodkorv (fick endast tag i blodpuddning, men det går också bra)




Jag började med svartrotskrämen:

2dl svartrötter, skalade och hackade i bitar
½ mandelpotatis
½ dl vispgrädde
2 msk vatten
2 msk smör
lite fänkålsfrö
salt/peppar

Körde allt i ThermoMixern i 10 minuter och passerade sedan genom sil och in i spritspåse

Tärnade den feta delen (under skinnet) av rökt sidfläsk i 2 mm tärningar
Tärnade en skiva blodpudding i 3mm tärningar
Stekte först fläsk i lite olja, sedan blodpuddingen och till sist pilgrimsmusslan som jag först skurit ett korsmönster på ytan. Liten smörklick på slutet

Montering:
En blob kräm utdragen med gaffel
Musslan vid sidan
Garnera utdraget med fläsk och blodpudding
Snygga till med lite microsallad och liten rädisa
Droppa kallpressad rapsolja och salta musslan med flingsalt
Kör några tag med pepparkvarnen
Ladda rökmaskinen, sätt på kupan på serveringstallriken
Glänta och kör in ordentligt med rök
Servera efter 2 minuter












2 kommentarer:

Tommi sa...

Hejsan!
Tack för en jätte inressant och inspirerande sida! Jag skulle vilja ha tips på någon fisksås som sticker ut från mängden. Så otroligt tråkigt att hela tiden få bli serverad och servera samma såser hela tiden, även om det är gott.

Blir oftast brynt smör,Beurre blanc eller någon klassiks kall sås. Har du något nytänkande eller gamal klassiker som oftast glöms bort?

Unknown sa...

Jag bryner gärna lite kapris och finhackad lök i pannan efter fisken, smakar av med smörklick, citron & salt/peppar.
Sen en vitvinsreduktion med en skvätt fond & lite grädde är ju aldrig fel, visst!
Holandaise med lite extra citron och dill är ju en gamma klassiker.
-Åke