Sök på bloggen

tisdag 31 maj 2011

Marianne lagar kladdig Citronkaka

Det började med att Pernilla hade ett inlägg om ett reportagemöte där hon bjöd på citronkaka. Sedan dess har hennes inspirerande recept/bild inte lämnat min näthinna. Själv hade jag just lagat en rackarns massa Tiramisu när Marianne dök upp. Jag var ganska leds på att laga mat men som sagt "Citronkakan" satt på näthinnan, raskt dukade jag upp alla ingredienser på bänken och slängde dit en utskrift av Pernillas recept. Efter det smet jag ut i TV-rummet och höll tummarna <3 <3, och det FUNGERADE, efter några minuter började hon slamra runt med pannorna!!! YESSS!










En fantastiskt god kaka, tack Marianne och Pernilla!
Nu kommer nästa utmaning: att orka äta upp den :)

Gnocchi

4-6 personer

500 gr mjölig potatis
1 ägg
½ tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
lite muskotnöt
½-1 dl durumvete (eller vetemjöl)

Skala, dela och koka potatisen
Vispa upp ägget med lite salt (använd en gaffel)
Mosa potatisen (förslagsvis med en potatispress)
rör in ägget i potatismoset
krydda med salt och peppar, stänk i lite muskotnöt
pudra över hälften av mjölet och arbeta in till en deg
fortsätt tillsätt mjöl tills degen är precis hanterbar
dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en 1cm tjock korv
dela korvarna i 1cm bitar
(Överkurs: Tips! rulla kuddarna över insidan av en gaffel för reffelmönster)
koka gnocchi’n i ordentligt saltat vatten, när de flyter är de klara

Denna gnocchi används tillsammans med en god pastasås och lite riven ost

Mums

Stroganoff på norrlandsvis


Stroganoff på norrlandsvis
4 portioner

500 gr Renfalukorv från Svantes Vilt & Bär
1 stor gul lök (eller purjolök)
½ dl Torkade trattkantareller
1 msk Tomatpuré
1 tsk Fransk senap
1 tsk Mörk svampsoya
1 msk Matolja
1 msk Smör
2 dl Gräddfil
1 krm Hela fänkålfrön
Salt
Svartpeppar

Dela falukorven i “pommes frites” stora stavar
Hacka löken i mediumstora bitar
Stöt fänkål i mortel
Fräs lök och fänkål  i 1 msk matolja
Tillsätt kantareller och korvstavar
När det fått lite färg så tillsätt gräddfil, senap, soya och tomatpuré
Smaka av med salt, peppar och en klick smör

Servera med rårivna morötter och kokt ris eller makaroner