Sök på bloggen

fredag 22 april 2011

Litet middagstips till förrätt: Rökt/Posherad Lax

Definitivt värt att prova, gott som tusan. Den rökta smaken bevaras och förstärks av en sötma i såsen samtidigt som att fisken känns mer tillagad än bara en skiva rökt lax:

Min Rökta/Porsherade Lax med hemlagad majonäs
 Ingerdienser:

Skivad kallrökt lax, 1-2 skivor á person
½ finhackad rödlök
½ dl ljus soya
½ dl socker
1 msk kycklingfond
½ dl vatten
saften av 2cm river ingerfära
1 äggula
1 msk fransk senap
1 msk vit vinäger
1 krm salt
2 dl neutral matolja
1 tsk lime- eller citron-saft
Salladsgarnityr:
- Mache, ruccola eller någon god mixsallad
- Tomatklyfta
- hackad gräslök
- flakes av västerbottenost

ToDo:
Blanda soya, socker, fond, vatten och saften av ingerfäran i en kastrull, Värm!
Blanda äggula, senap, vinäger, salt och olja i ett högt glas som mixerstaven når ner i.
Ställ mixerstaven längstner i glaset, starta och lyft mixern sakta, pumpa några gånger tills du har majonäs.
Smaka av majonäsen med citrusjuice, ev. salt och lite peppar.
Garnera tallrikarna med sallad & tomat.
Koka upp soyablandningen och doppa en skiva lax i kokande vätska i ca:20 sekunder (laxen ska just ljusna lite i färgen).
Lägg upp laxen snyggt, toppa med finhackad rödlök och en snygg qurnell av majonäs.
Ringla lite soyabuljong och olivolja över anrättningen, strö till sist lite gräslök och riven västerbottenost på toppen.

torsdag 21 april 2011

Helt Okej i Skellefteå den 28 april 14:00



Boka in den 28'e April om du finns i Skellefteå på eftermiddagen.


På Sörböleskolan kommer finalen i skolmatskampanjen Helt Okej! att äga rum med start klockan 14:00


Tävlingen Helt Okej


Fram till den 1 april hade eleverna i Skellefteås grundskolor chansen att vara med i vårens kokhetaste tävling. 156 recept skickades in, och det är minst sagt helt okej! Nio bidrag nomineras och går vidare till en final där en jury med proffskock och elever utser tre stycken vinnare.

Juryns vuxna medlemmar kommer att vara:
-Åke Lithen från Sveriges Mästerkock
-Erik Brännström, Vilda Kocken
-Hans Brettschneider, Robinson 2010
-Maria Marklund, Skellefteå kommun
Första priset består av att få sin rätt tillagad i kommunens alla grundskolerestauranger under vecka 22, samt att bjuda hela sin skola på en trerätters lunch!

Den 11 april blev nomineringen klar, de recept som gått vidare till final i respektive kategori är:

Klimatsmart:

Dansande kyckling (Hjoggböleskolan)
Röd linssoppa (Örjanskolan)
Fisk med solskensmos (Sjungande Dalens skola)


Norrlänskt:

Västerbottenslax med bladspenat och potatis (Ersmarksskolan)
Elias Fläskköttgryta (Byskeskolan)
Pontus morfars gryta (Norrhammarskolan)
  

Världen:

Viktors äppelkassler med ris (Vitaskolan)
Neko Neko gryta (Bolidenskolan)
Grekisk pytt med vitlökssås (Hjoggböleskolan)


Den 28 april presenteras de vinnande recepten. 

onsdag 20 april 2011

Tungviktsmatchen EP:15-15

Ja, då står man nu här på fel sida om målsnöret, snopet, men förra veckan var jag ur fokus och gjorde några fler tabbar än mina medtävlande Så är det. Men fjärde plats i denna professionella inramning är inte så illa pinkat av en sliten gubbe!

Ny är det dags för våra Göteborgshydror att bekänna färg i denna slutkamp.

Bägge tjejerna är vid gott mod och startar på högsta växel

Jag måste erkänna att det är med smärta jag står med de andra på läktaren och försöker att trolla fram den glädje och det stöd som de båda är värda efter allt kämpande.
Samtidigt är det så fantastiskt roligt att återigen möta alla vänner som tidigare lämnat oss.

Deras första utmaning är den friterade abborren, attans så mycket abborre jag filéat i mina dar, varför fick inte jag?

Louise är verkligen med all rätt orolig när Leif börjar leta ben

Jennie vinner del1, dags för "FruitCake" (ungeför som jag känner mig just då)

Även här drar Jennie förbi, vi börjar se ett mönster nu, kan det bli...nej men...jo kanske...

Louise börjar tappa fattningen

Dags för sista utmaningen för damerna

And the winner is:

Louise

Grattis Louise! Lycka till nu.

Jag vill också passa på att tacka METER, Bonnier & TV4 som gjort detta möjligt. Tack för att jag/vi fick göra denna fantastiska resa som på många sätt bara börjat, Tack än en gång!

Och ett extra SUPERTACK till vår Jury: Leif, Markus & Per. Älskar er (på ett manligt sätt förstås) Faan vad kul detta varit, och kommer att bli (hoppas jag)
-Åke Lithen, URSVIKEN

Bildkälla: TV4play