Sök på bloggen

fredag 11 februari 2011

Kommande veckas hedersamma uppdrag: Vickan

Jag trodde inte mina öron då jag fick förfrågan från min goda vän Linda Tjällberg: Vill du hjälpa mig med Kronprinsessans middag i Solllefteå?

Det finns ju bara ett svar på en sån fråga! JAA! Klart jag vill.

Så sagt och gjort, nu har vi komponerat ihop en lätt (& förhoppningsvis delikat) tvårättersmeny för detta ändamål.

Spänningen & pulsen stiger nu för varje timme, det är ju bara dagar kvar.
Förrätten är provkörd och smakar gudomligt, ikväll blir det att finputsa på varmrätt så att allt sitter som en smäck till veckan.

-Åke

ps. Rapport kommer efter fullbordat uppdrag ;)

torsdag 10 februari 2011

Så ja! min revanch: Tiramisu'n gick till historien!!

Visst blev det lite dramatik i dagens avsnitt?

Vi fick reda på vad dagens utmaning bestod i på förmiddagen.
Min styrka i köket är ju att improvisera med slumpmässiga ingredienser + att jag älskar att laga Italienskt, men...
...denna gång så blev nerverna mitt fall.
Man ska inte skylla sina misstag på någonting, men i detta fallet blev det "tilt" när vi bröt för lunch i 3 timmar och folk började ringa till kockkollegor/vänner, bläddra febrilt i kockböcker m.m.
Då bröt min stress fram: skulle jag göra något enkelt eller svårt, vad ville juryn se?, kanske husmanskost? vad är husmanskost på Italienska? Nu vet jag! Polenta, gröt käkade de säkert på landsbygden förr i Italien, med kyckling kanske. Ja så får det bli (även om jag inte harde direkt koll på om jag skulle hinna polenta på denna korta tid).
Sagt och gjort, efter en LÅÅÅÅNG väntan var det dags att rusa in i skafferiet.
Panik! Ingen kyckling! Panik! Inga blåmusslor! Hjärnsläpp! Hjälp! Hjälp! Snart slut tid! Rafsa, rafsa, rafsa ihop nånting! Panik! Ut ur köket! Ledsen! Panik! Ojojoj! Gilla läget: vilket j...la läge, har ju inget som jag ville ha med mig. Håll masken: hur då? detta bådar inte gott.
Och så blev det som det blev: Antipasto Lithen!!!
Men...
...tur var väl det, eftersom utslagningen var att göra Tiramisu! Yippie! Nu jäklar ska de få se, hemmaplan!
Synd bara att vi inte fick se att jag var klar 4 minuter i förtid och skålade med konjaken som var kvar mot deltagarna på läktaren, eller när jag gjorde en äkta Football-receiver räddning av hushållsrullen som Per Morberg försökte droppa ner i min Tiramisu :( Undrar vad som hänt om han hade lyckats med detta tilltag?
Kan man få en bättre rescension av en av matens giganter?
(bildkälla TV4 play)

onsdag 9 februari 2011

Snart drar det igång på riktigt...



Nu är det snart dags för min riktiga TV debut!
I kväll startar Sveriges Mästerkock på riktigt, äntligen är vi 14 finalister igång i matlagningens största gladiatorspel någonsin. Faan vad spännande det ska bli att se kvällens program.
Även om jag faktiskt vet hur det går så är det förbaskat spännande ändå.
Sen vet man ju aldrig hur de klippt ihop 20 timmars inspelning till 44 minuter, hur framställs man? nerd Åke, elake kocken, puckot, den snyftande gubben eller vad? Det mesta finns nog med om man gräver i det digra råmaterialet. men...

...kul ska det bli, önska mig lycka till och håll tummarna för Norrland. -Åke Lithen