Sök på bloggen

torsdag 27 januari 2011

Kantarell och morotssoppa

½ liter gula kantareller
1 kg grovtärnade morötter
200 gr grovhackad palsternacka
200 gr grovhackad potatis
1 grovhackad purjolök
½ dl riven ingerfära
2 rivna vitlöksklyftor
1 liter hönsbuljong
10 korn svartpeppar
3dl grädde
1 liter mjölk
2 finhackade morötter
2 msk finhackad gräslök
½ dl olivolja
salt och peppar

Lägg grönsakerna och kantareller på en ugnsform och ringla över olivoljan
Rosta i 220 graders ugn tills allt fått färg
Koka upp de rostade grönsakerna i buljongen tills ordentligt mjuka
Tillsätt ingerfära och vitlök
Mixa slät med stavmixer
Tillsätt mjölk och grädde
Mixa mera
Smaka av med salt och ev. peppar
Tillsätt finhackad morot och gräslök
Sjud i 3-5 minuter

Servera med vetesurdegsbröd, smör och ost

tisdag 25 januari 2011

Många har undrat vad jag lagade till juryn i auditionuttagningen av Sveriges Mästerkock













Mitt tävlingsbidrag i Umeåauditionen var:

Cornflakes-stekt majskycklingbröst fyllt med egenplockade trattkantareller, smör och vitlök.
Tillbehör:
-smörstekt gul kantarell
-gröna bönor
-vitvin & gräddsås
-kulpotatis, handgjord av bakpotatis.
-matchesallad och rödbetsskott vid sidan.

-Åke

söndag 23 januari 2011

I helgen blev det GLASS!














Vaniljglass med hasselnötskaramell & italiensk maräng!



Recept:

4 ägg separerade i två skålar
5 dl socker
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 vaniljstänger
1 påse hasselnötter
2 gelantinblad

Smält 2 dl socker i en torr och ren stekpanna till gyllenbrun karamell
Tillsätt hasselnötterna och rör runt i nån minut
Häll karamellen på en plåt med nonstick papper
Hacka i lagom bitar med matberedare när det svalnat
Vispa äggulor fluffigt med 1 dl socker
Koka upp grädde och mjölk med urskrapad vaniljstång
Rör ner gräddmjölk i äggvispet och värm försiktigt till vaniljsåskonsistens
Kör i glassmaskin när det svalnat
Vispa äggvitorna hårt med en nypa salt
Koka 2 dl socker med 2 msk vattern till 125 grader
Häll sockret försiktigt i marängen under kraftig vispning
Blötlägg gelantinbladen och smält dem sedan i 2 msk vatten
Tillsätt gelantinet till maräng under vispning
När glassen är klar och marängen sval så rör ihop dessa försiktigt med 1 dl karamell
Frys i minst 1 timme