Sök på bloggen

onsdag 19 januari 2011

Sveriges mästerkock


Hej!
Oj vilken resa som jag är med om, var ska detta sluta?
Jag gick vidare i Sveriges Mästerkock's uttagning i Umeå, synd att de visade så lite från min dramatiska jurybedömning.

Går det vägen kan det ju bli hur stort som helst, håll nu tummarna för Skellefteå & mig :)

Kvällen den 26 februari är första elimineringsprogrammet på TV4 20:00, missa inte det ;)

Vi 40 ska nu gallras ner till 140 finalister.
Tänk ändå, någon sa att vi var 1700 från början, osanolikt cool!

Teknikrecept: Filé (Sous Vide)

Teknikrecept: Filé (nästan SousVide hemma, i ugn)


Oxfilé, Lammfilé, Viltfilé, Grisfilé



steg1.
Putsa bort hinnor från filén
Täck en skärbräda med gladpack
Salta och peppra gladpacket (ev. lite hackade örter också)
Rulla filén så att kryddorna fastnar
Förslut gladpacket till en jämn rulle (korv)
Linda in i aluminiumfolie för att få stadga (inte för mycket för folien isolerar)
Låt köttet vila i kylen ½timme
Starta ugnen på 100grader
Grädda i 80graders ugn (sänk värmen när du stoppar in köttet) tills köttet har 60-65 graders innertemperatur (2-3 timmar)
Låt vila i kyl till servering

steg2.
Tag ut köttet ut folie och gladpack (spara skyn till sås)
Hetta upp olja i en stekpanna tills den är riktigt het
Bryn köttet snabbt runt om
Ta bort köttet från värmen
Tillsätt en liten klick smör
Låt vila 5-10 minuter under folie
Skär upp och servera med lämpliga tillbehör

söndag 16 januari 2011

Middag: Kyckling confit med blomkålsskum och inlagd rödbeta


Kyckling confit med blomkålsskum, balsamico och inlagd rödbeta

4 portioner









200g kycklingconfit (marinerat lårkött kokt i olja 3 timmar/70 grader)
300g blomkål
25g smör
2 dl grädde
1 tsk lecitin
salt & peppar
några droppar Balsamico
lite hackad persilja

1 st Strimlad rödbeta
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk ljus soya

Koka blomkål i saltat vatten till mjuk.
Mixa blomkålen med smör.
Tillsätt grädden försiktigt till konsistens av rinnig gröt.
Mixa ner lecitin och smaka av med salt och peppar.
Ladda en sifon med detta (eller vispa kraftigt före användning), håll varmt.
Blanda marinad till rödbetan och marinera i minst ½ timme.
Stek kycklingen

Lägg upp och garnera med lite balsamico och persilja